Japanske ingeniører arbeidet hele natt til fredag med å forsøke å legge en 1,5 kilometer ny strømkabel til atomkraftverket der kjølesystemet er slått ut.

Hvis strømforbindelsen er gjenopprettet, slik BBC hevder, er håpet at man skal få i gang kjøleanlegget på atomkraftverket.

Men tjenestemenn ved Tokyos elektrisitetsselskap Tepco, som driver kraftverket, kunne tidligere natt til fredag ikke si når strømkabelen ville bli koblet til.

Fredag morgen skulle arbeidet igjen etter planen stoppes for at helikoptre og brannbiler skulle kunne pøse store mengder vann på reaktoren som ligger cirka 240 kilometer nord for Tokyo.

Behovet for nedkjøling av brenselstavene er desperat for å hindre at krisesituasjonen utvikler seg til full katastrofe.

— Det forberedende arbeidet har foreløpig ikke gått så raskt som vi hadde håpet, sa en representant for Tepco på en pressekonferanse. Også kulden har hindret arbeidet.

Men selv om Tepco klarer å få strøm til kjøleanlegget, er det ikke sikkert at alt vil virke som det skal. Kjøleanlegget kan være skadd av jordskjelvet, tsunamien og etterfølgende eksplosjoner.

Arbeidet har også måttet gå langsomt fordi man hyppig har avbrutt det for å måle stråleverdier rundt reaktorene og på arbeiderne.