København: Så langt er imidlertid bare forsvarsminister Søren Gades avgang offisielt bekreftet. Gade sa mandag at han forlater politikken helt, etter å ha blitt kritisert for flere omstridte saker det siste halvåret.

Men også flere andre ministre ser ut til å være på vei ut av regjeringen. Flere danske medier melder om store utskiftninger, og ifølge TV2 vil utenriksminister Per Stig Møller bli erstattet av De konservatives leder Lene Espersen, som i dag er økonomi— og næringsminister.

En gjengs oppfatning i de store danske avisene er at Løkke Rasmussen nå ønsker å plukke ut et politisk lag som gjenspeiler hans egne prioriteringer, i stedet for bare å videreføre regjeringen til forgjengeren Anders Fogh Rasmussen.

Avisen Jyllands-Posten skriver at Hans Christian Schmidt (V), Gitte Lillelund Bech (V), Tina Nedergaard (V), Søren Pind (V), Henrik Høegh (V), Benedikte Kiær (K) og Charlotte Sahl-Madsen (K) blir de nye ansiktene i regjeringen.

Mens forsvarsminister Søren Gade, skatteminister Kristian Jensen, vitenskapsminister Helge Sander, utviklingsminister Ulla Tørnæs, matvareminister Eva Kjer Hansen, helseminister Jakob Axel Nielsen og kulturminister Carina Christensen er de som går ut av regjeringen.

— Møller blir kulturminister

Etter det dansk TV2 erfarer, vil Per Stig Møller overta for Carina Christensen som kulturminister. Jobben som forsvarsminister etter Gades avgang skal gå til Gitte Lillelund Bech fra partiet Venstre, mens nåværende justisminister Brian Mikkelsen blir ny økonomi- og næringsminister.

Christensen, som er blitt omtalt som et av regjeringens svakeste ledd, skal være på vei ut av regjeringen, mens transportminister Lars Barfoed nevnes som en mulig ny justisminister, ifølge avisen Berlingske Tidende .

Omrokeringene i regjeringen blir trolig de mest omfattende siden regjeringssamarbeidet mellom De konservative og Venstre begynte, skriver avisa. Statsminister Lars Løkke Rasmussen satt mandag i intense forhandlinger med støttepartiet Dansk Folkeparti, og det er ventet at han vil fortelle mer om utskiftningene tirsdag morgen.

Man må ikke være atomfysiker for å regne ut at jeg er blitt betydelig svekket politisk i løpet av de siste seks månedene

Forsvarsminister Søren Gade

Skandaler

Den populære forsvarsministeren Søren Gade erkjente mandag at flere skandalesaker har gjort det umulig for ham å fortsette i stillingen sin.

— Min politiske handlefrihet er blitt innskrenket, og det kan jeg ikke leve med som minister, sa Gade til avisen Jyllands-Postens nettutgave .

Den siste tiden har forsvarsministeren vært i hardt vær på grunn av beskyldninger om at medarbeiderne hans har lekket militære hemmeligheter til pressen. Han har også fått hard kritikk for håndteringen av saken hvor det viste seg at en ansatt i forsvarsdepartementet hadde forfalsket en arabisk oversettelse av en kontroversiell bok om Danmarks militære innsats i Afghanistan.

— Man må ikke være atomfysiker for å regne ut at jeg er blitt betydelig svekket politisk i løpet av de siste seks månedene, konstaterer den avtroppende ministeren.

Også Gades omstridte pressesjef Jacob Winther trekker seg fra stillingen sin.

OMDANNER REGJERING: Statsminister Lars Løkke Rasmussen er i ferd med å omdanne den danske regjeringen.
Scanpix