Forsvarsminister Des Browne kommer til å orientere Parlamentet om beslutningen tirsdag, ifølge avisa.

Browne skal ha bestemt at stansen i bruken av klasevåpnene skal skje med umiddelbar virkning. I et brev til utenriksminister Margaret Beckett og minister for internasjonal utvikling Hilary Benn skriver Browne at det ligger humanitære hensyn bak beslutningen.

I klasevåpenbrevet referer forsvarsministeren også til forsøkene på å vinne «hjerter og sinn» i Afghanistan.

En klasebombe består av en rekke mindre sprengladninger plassert inne i en beholder. Bomben kan enten slippes fra fly eller skytes ut i artillerigranater eller raketter. Småbombene spres over et stort område.

Mellom 5 og 20 prosent av småbombene eksploderer ikke. Disse blindgjengerne blir liggende på bakken som udetonerte miner og kan fortsette å drepe eller lemleste sivile i flere tiår etter en konflikt.

Det britiske forsvaret vil imidlertid fortsette å bruke såkalt «smarte» klasebomber, som ikke inneholder sprengladninger som blir liggende udetonert. Tjenestemenn i forsvaret hevder disse våpnene ikke utgjør en fare for sivile.

På en konferanse i Oslo i februar sluttet 46 land seg til et forslag om å få på plass en internasjonal avtale mot klasevåpen innen år 2008.

Japan, Polen og Romania avviste å undertegne forslaget, mens viktige land som Israel og USA ikke deltok på konferansen.

BREMSER OPP BOMBENE: Storbritanias forsvarsminister, Des Browne, vil umiddelbart stanse bruken av «dumme» klasebomber.ARKIVFOTO: SCANPIX
DUMME BOMBER: Ove Dullund, fra Forsverets Forskningsinstitutt i Norge, viser frem deler av en klasebombe.ARKIVFOTO: SCANPIX