Alle de 15 landene i Sikkerhetsrådet stemte lørdag for resolusjonen som krever at alle land forhindrer salg eller transport av materialer til Nord-Koreas omstridte kjernefysiske våpenprogram.

USAs FN-ambassadør John Bolton fremholder at resolusjonen er slik USA ønsket den og at det kun er gjort enkelte tekniske endringer for å imøtekomme krav fra de andre landene i Sikkerhetsrådet. Blant annet utelukker den militære aksjoner mot landet, noe som var et krav fra Russland og Kina.

– Klar beskjed

– I dag sender vi en sterk og klar beskjed til Nord-Korea og andre mulige atomvåpenspredere om at det vil få alvorlige følger dersom de fortsetter å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen, sier Bolton, og advarer Nord-Korea om at dersom landet fortsetter med sitt atomprogram, vil USA går tilbake til Sikkerhetsrådet og be om videre sanksjonsskritt.

USAs president George W. Bush sier at FN-resolusjonen om sanksjoner mot Nord-Korea viser at verden står samlet mot landets atomvåpenplaner.

Bush kaller resolusjonen for tøff og effektiv. Både Frankrike og Storbritannia sa lørdag at de er svært fornøyde med vedtaket.

USA ville imidlertid ikke at resolusjonen ikke skulle inneholde et totalt forbud mot salg av konvensjonelle våpen. Isteden innebærer resolusjonen et begrenset handelsforbud, som omfatter store ting som tanks, krigsskip, luftvåpen og missiler.

Også import av luksusvarer forbys i resolusjonen, som krever at Nord-Korea umiddelbart stanser arbeidet med sitt atomvåpenprogram og går tilbake til sekslandsforhandlingene.

– Krigserklæring

Nord-Korea sa lørdag at de « totalt avviser» FN-sanksjonene, og beskyldte organisasjonen for dobbeltmoral. Landets FN-ambassadør Pak Gil-yon sa til Sikkerhetsrådet at Nord-Korea hadde gjennomført atomtesten på grunn av den «fiendtlige politikken til USA».

– Dersom USA øker presset mot Nord-Korea, vil vi anse det som en krigserklæring og fortsette med fysiske mottiltak, sa Pak.

USAs håpet at FNs sikkerhetsråd skulle banke gjennom forslaget allerede fredag, men både Kina og Russland, begge med vetorett, kom med innvendinger i siste liten. Begge land er enige i at Nord-Korea må straffes etter mandagens atomprøvesprengning, men Russland fremholdt at sanksjonene må fjernes hvis Nord-Korea går med på reelle forhandlinger.

Nordkoreanerne har varslet at de gjerne vil fortsette samtalene, men bare hvis USA kommer med innrømmelser som tilsvarer de Nord-Korea må gjøre.

USA for steil?

USAs holdning blir fra enkelte hold betegnet som for steil hvis det skal være håp om å løse konflikten om Nord-Koreas atomvåpenprogram. Konflikten kan bare bli løst hvis USA går med på direkte samtaler, sier Sør-Koreas tidligere president og fredsprisvinner Kim Dae-jung.

– USA har mistet mye ved å motsette seg direkte og tosidige samtaler med Nord-Korea, sier 82 år gamle Kim i et skriftlig svar på spørsmål fra nyhetsbyrået Reuters.

– USA må snakke med Nord-Korea. Vi må ikke bare snakke med våre venner, men også med våre fiender – om nødvendig, sier Kim, som ble tildelt Nobels fredspris i 2000 for sin såkalte solskinnspolitikk overfor Nord-Korea.

USA har nektet å gå inn i samtaler med Nord-Korea med mindre det skjer innenfor rammene av sekslandssamtalene.

HAR BOMBE: FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag en resolusjon som innfører sanksjoner mot Kim Jong Ils Nord-Koera.
ITAR-TASS