I sitt innlegg under FNs toppmøte om matvarekrisen i Roma i dag morges, gikk utviklings— og miljøvernminister Erik Solheim hardt ut mot dem som er imot biodrivstoff på en generell basis. Omlegging til biodrivstoff blir av mange beskyldt for å være en av årsakene til at de globale matvareprisene har skutt i været.

– Denne debatten er steril og bør avsluttes, det er som å være for eller mot vannkraft. Jeg hilser biodrivstoff velkommen som et tiltak som kan hjelpe mot klimaendringer, men selvsagt finnes det både godt og dårlig biodrivstoff, sa Solheim.

Han ga støtte til det kinesiske forslaget om å innføre globale retningslinjer for hva som er akseptabelt biodrivstoff, et arbeid Solheim mener FN bør stå for.

Fra ris til vin

Den norske ministeren var ellers opptatt av at klimaendringene er en viktig årsak til dagens matvarekrise.

– Jeg var nylig i Australia, hvor tørkerammede bønder går fra å dyrke ris til å dyrke vin. Det er helt rasjonelt sett fra bondens ståsted, for vin krever mindre vann. Men for matvaresituasjonen er det negativt, sa Solheim, som også tok til orde for en grønn revolusjon i Afrika.

– I Afrika går jordbruksproduksjonen tilbake, selv om det dyrkede arealet har gått opp. Mange afrikanske bønder jeg har snakket med sier de enkelt kan øke produksjonen, men spør seg hvorfor de skal gjøre det. De har jo ikke noe marked å selge til, sa Solheim.

Han understreket at jordbruksproduksjonen ikke kan sees isolert for behovet for veier, havner, utdanning og helse i utviklingslandene, og oppfordret alle land til å være mer sjenerøse med bistandsmidlene.

– Positivt

Samtidig minnet utviklings- og miljøvernministeren om at det tross alt er positivt at matvarekrisen har havnet på bordet til verdens statsledere.

– Årsaken er jo at vi er i ferd med å få en global middelklasse, noe som er gledelig, sa Solheim.

Han understreket samtidig at dette forholdet ikke hjelper en mor som mangler mat til barna sine, og tok til orde for umiddelbar handling for å avskaffe den økende sulten i verden. Han uttrykte norsk støtte til FNs nedsettelse av en handlingsgruppe på høyt nivå for å takle matvarekrisen, og til Spanias forslag om et nytt toppmøte i Madrid i løpet av kort tid. Samtidig advarte han mot å bruke matvarehjelp, noe som kan ødelegge lokale markeder.

– Vi bør gi hjelp i form av kontanter, sa Solheim, og understreket at Norge vil bidra rikelig.

Hva mener du om matvarekrisen? Diskutér saken her.

Lien, Kyrre