Statoil risikerer i likhet med alle utenlandske selskaper å tape penger på sine oljeinvesteringer i Libya. Det hevder professor i petroleumsøkonomi, Øystein Noreng, ved Handelshøyskolen BI.

— Risikoen er stor for Statoil som for alle andre selskaper som opererer i Libya. Men det er for tidlig å si noe sikkert siden utfallet ikke er kjent, sier Noreng til NTB.

Statoil deltar i leting og produksjon av olje i Mabruk-feltet og i Murzuq-bassenget på land i Libya. Selskapet har også gjennomført leteprogrammer i andre deler av landet.

**Les også:

— Gaddafi bruker «menneskelige skjold»**

Kan annullere kontrakten

Statoils kontor i Libya ble stengt 21. februar på grunn av sikkerhetssituasjonen, og det foreligger ingen planer om å gjenoppta aktiviteten med det første.

Mandag ble det kjent at Libyas oljeminister Shokri Ghanem truer med å annullere kontraktene til Statoil og andre vestlige oljeselskaper om de ikke umiddelbart starter opp oljeproduksjon i landet.

Ifølge Dagens Næringsliv, truer Ghanem med at kontraktene i stedet vil bli gitt til kinesiske og indiske selskaper.

På en pressekonferanse i Tripoli i helgen, samtidig med at internasjonale styrker startet bombing av mål i Libya, sa Ghanem at det vil bli konsekvenser for oljeselskaper som ikke kommer tilbake for å gjenoppta oljeproduksjonen.

— Vi vil vurdere å gi kontrakter utenom anbudsrunde til nye operatører som er villige til å komme og jobbe i landet. Vi ønsker å øke oljeproduksjonen, sa han.

**Les også:

— Gaddafis kommandosystem ødelagt**

Nye partnere

India, Brasil og Kina skal være land som er i kikkerten til Libya som nye samarbeidspartnere.

— Jeg har ikke noe grunnlag for å gi noen kommentarer til oljeminister Shokri Ghanems uttalelser, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil.

Til NTB sier han at Statoil vil følge situasjonen nøye.

— Uansett vil det vi gjør i Libya fremover være i tråd med relevante sanksjoner og politiske reguleringer, sier Pedersen.

**Les også:

— Gaddafis sønn er død**