Rød-Larsen sier til Bergens Tidende at han i en lang telefonsamtale med Yasser Arafat mandag kveld oppfordret PLO-lederen til umiddelbart å starte avvæpningen av de palestinske gruppene.

Sannhetens øyeblikk

— Jeg sa til ham at selv om det kan være vanskelig å gjøre dette, så må han innse at han nå står overfor et «sannhetens øyeblikk», sier Rød-Larsen.

Han ønsker ikke å kommentere samtalen med Arafat eller situasjonen i Midtøsten ytterligere utover at den er tragisk og at han i likhet med Ap-leder Thorbjørn Jagland frykter at det kan komme til å flyte mer blod på begge sider.

Jagland håper fortsatt

Tilfeldighetene vil at Oslo-avtalens «far», Terje Rød-Larsen, og Thorbjørn Jagland oppholder seg i Bergen samtidig. Overfor BT gir Jagland uttrykk for at han fortsatt tror det er mulig å skape fred i Midtøsten:

— Det er ingen fredsprosess i Midtøsten i dag. Men jeg nekter å tro at den er død. Før eller siden må partene innse at det ikke er mulig å unngå å sette seg til forhandlingsbordet.

Arbeiderpartiets leder, og leder i Stortingets utenrikskomité, sier til Bergens Tidende at han oppfatter de sterke uttalelsene fra Israels statsminister Ariel Sharon først og fremst som ment til hjemmebruk.

Siste advarsel

— Samtidig er det nok også en siste advarsel til Yasser Arafat og palestinerne. Jeg frykter at det kan bli ny opptrapping, og at mer blod kan flyte før både israelere og palestinere innser at de kommer ikke unna forhandlinger.

— Hva skal til for å få fredsprosessen i gang igjen?

— Det er ingen prosess i øyeblikket. Det betyr ikke at fredsprosessen er død. Det er partenes ansvar å få prosessen i gang. Slik jeg ser det må den bygge på Oslo-avtalen, noen annen løsning har man ikke, sier Jagland.

Uten Arafat neppe noen løsning

— Sharon sa i går at han vil eliminere Arafat og det palestinske lederskapet?

— Som sagt, jeg tror dette først og fremst er til hjemmebruk. Arafat er så tett knyttet til Oslo-avtalen at det er vanskelig å se at det kan bli noen varig fredsløsning uten Arafats medvirkning. Og hva er alternativet? Om Arafat fjernes, vil det antakelig bare gjøre situasjonen enda vanskeligere og bidra til at de mest ytterliggående palestinske gruppene - de som vil ødelegge fredsprosessen - vinner. Det er ikke i Israels egeninteresse å fjerne Arafat, sier utenrikskomiteens leder.

Jagland sier - i likhet med Rød-Larsen - at Arafat som sitt bidrag til å lette spenningen, må sørge for at avvæpningen av de ytterliggående palestinske gruppene.