— Dommen er endelig. Men den er blitt stanset av humanitære årsaker, sier Malekajdar Sharifi, lederen for domstolene i den iranske provinsen Øst-Aserbajdsjan.

Han gjorde det søndag klart at Ashtiani inntil videre ikke vil bli steinet til døde. Men det er mulig at hun kan bli henrettet på et senere tidspunkt.

- Vestlig propaganda

Dommen mot den 43 år gamle tobarnsmoren, som skal ha gjort seg skyldig i utroskap, har ført til skarpe protester fra Norge og andre vestlige land. Sharifi er nøye med å understreke at reaksjonene fra utlandet ikke er årsaken til at steiningen er utsatt.

– Når lederen for rettsmyndighetene mener det er riktig, vil dommen bli fullbyrdet, uavhengig av propagandaen i vestlige medier, framholder han.

Sharifi hevder den iranske kvinnen har gjort seg skyldig i flere forbrytelser enn utroskap. Av humanitære årsaker skal det imidlertid ikke være umulig å gå ut med detaljer om de andre lovbruddene.

Piskeslag

Sakineh Ashtiani ble funnet skyldig i å ha hatt et ulovlig forhold til to menn i 2006, ifølge menneskerettsgruppen Amnesty International. Hun skal ha mottatt 99 piskeslag som straff, men ble senere funnet skyldig på nytt, denne gangen for utroskap.

Under rettssaken mot en mann som var anklaget for drap på ektemannen hennes, ble Ashtiani dømt til døden ved steining.

- Blir ikke steinet

Den iranske ambassaden i London uttalte for noen dager siden at 43-åringen ikke kommer til å bli steinet til døde. Denne formen for straff blir sjelden iverksatt i Iran, het det i en kunngjøring fra ambassaden.

Reaksjonene mot dødsdommen i vestlige land har vært sterke, og Irans ambassadør i Norge ble innkalt til hastemøte med statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet.

Fredag demonstrerte eksiliranere foran Stortinget for å vise avsky mot dagens iranske regime og straffemetodene som praktiseres i landet.

— Vi fordømmer henrettelsen av politiske fanger, og ikke minst steining av kvinner, sa leder Kamal Khoshnood i organisasjonen Iranske Politiske Fanger for Fritt Iran.