Onsdag ble det klart at sittende president Mahinda Rajapaksa vant en overlegen seier i presidentvalget dagen før. Men Solheim har ikke noe stort håp om at den gjenvalgte statssjefen vil bruke sin sterke posisjon til å rekke ut en hånd til tamilene.

– Han har en maktposisjon som gjør at han har en stor mulighet til å nå ut til tamilene. Men han har til nå ikke vist noen reell vilje til å gjøre det og klarer seg uten deres stemmer, sier Solheim til NTB.

– Det er ikke grunnlag for noen stor optimisme i så måte. Da forblir Sri Lankas grunnproblem uløst, nemlig å lage en stat som er inkluderende overfor tamilene, og med selvstyre for tamiler i tamilskdominerte områder, slår han fast.

– Ligger langt nede

Myndighetene og det tamilske mindretallet på Sri Lanka utkjempet i flere tiår en borgerkrig som kostet titusener av mennesker livet.

Erik Solheim (SV) var sentral i de norske forsøkene på å tilrettelegge for en fredelig løsning på konflikten før myndighetene valgte å knuse Tamiltigrene i LTTE militært. Krigen ble avsluttet i fjor vår.

Hvorvidt Rajapaksa bruker valgseieren til å rekke ut en hånd til tamilene, vil være avgjørende over tid, mener Solheim. Han peker på at det tamilske samfunnet «ligger veldig langt nede» etter krigen, og at det vil ta tid før et nytt tamilsk lederskap igjen vokser fram.

Hans inntrykk er dessuten at det ikke er noen oppslutning om en fortsatt væpnet kamp blant tamilene på Sri Lanka. I den grad slik støtte fortsatt finnes, kommer den fra eksilmiljøer, mener Solheim.

Støtte fra fattige bønder

Selv før det offisielle valgresultatet var klart, var det onsdag på det rene at Rajapaksa ville vinne en klar seier. Men den militære triumfen over LTTE var bare en av årsakene til at den sittende presidenten beseiret utfordreren Sarath Fonseka, mener Solheim.

– Rajapaksa har vunnet fordi han konsekvent ikke har glemt hvem som har valgt ham. Han har fått massiv støtte fra den fattige, singalesiske bondebefolkningen i sør. Han snakker deres språk, kler seg i ikke-vestlige klær og har ytt mye støtte til landbruket. Men fremfor alt er de takknemlige for at han har vunnet en militær seier over De tamilske tigrene, sier utviklingsministeren.

Beleiret opponent

For den tidligere hærsjefen, general Sarath Fonseka, ble valget en nedtur. Han hadde håpet å triumfere på grunn av sin fremtredende rolle på slagmarken under krigen mot Tamiltigrene.

Men på selve valgdagen kom først sjokkmeldingen om at han ikke hadde registrert seg som velger, noe som fikk regjeringen til å hevde at han ikke kunne bli president. Deretter opplevde han å bli omringet av soldater han hevdet ville arrestere ham.

Rajapaksas seier, som inkluderte hovedstaden Colombo, vil trolig bidra til at valgresultatet blir akseptert og til at det ikke blir mer uro, tror utviklingsminister Solheim.

Rajapaksa har lovet å bruke valgseieren til å utnytte Sri Lankas strategiske posisjon både når det gjelder luft— og skipsfart. Han vil også bedre infrastrukturen og jobbe for å trekke flere utenlandske investorer til landet.