• Meg bekjent har det ikke vært jordskjelv i Bam av denne styrken tidligere.

ARNE LUTRO — At den historiske bebyggelsen har stått helt til nå, kan bevise at dette er det største skjelvet som har rammet byen noensinne, sier Kuvvet Atakan, professor i seismologi ved Institutt for geovitenskap i Bergen.

Måleutstyr like ved Realfagbygget registrerte i går skjelvet i Iran. Her er også registrert etterskjelv på opp til 5,5 på Richters skala.

Iran ligger i et utsatt område. Her kolliderer Asia-platen og den arabiske platen med hverandre. Platene presses sammen og skaper høye fjellformasjoner helt fra Alpene i Sveits til Zagros-fjellene i Iran.

I 2002 var det et like stort jordskjelv i Iran. Den gangen omkom 261 mennesker. Ifølge professor Atakan var det tre uheldige omstendigheter som førte til at gårsdagens jordskjelv endte så katastrofalt.

— Jordskjelvet var grunt, noe som førte til at mye energi ble forplantet på overflaten. Mye av energien fra skjelvet gikk rett mot Bam.

— Byggestandarden i byen er svært dårlig. Mange bygg, særlig i gamlebyen, er laget av leire og tåler ikke jordskjelv på samme måte som moderne byggverk.

— Skjelvet skjedde tidlig på dagen da de fleste lå hjemme og sov.