Det skriver i det minste den amerikanske storavisen The New York Times med henvisning til anonyme kilder i NATO-alliansen.

The New York Times legger særlig vekt på amerikansk overvåking fra luften av den libyske hovedstaden Tripoli og området rundt.

— En hovedfaktor for å bidra til å endre maktbalansen etter måneder med jevn svekkelse av oberst Muammar Gaddafis militære styrke, skriver avisen om etterretningsvirksomheten fra luften.

Samarbeidet mellom den vestlige forsvarsalliansen og opprørsstyrkene har også blitt mer «sofistikert og dødelig» de siste ukene, ifølge The New York Times.

Spesialstyrker

Samtidig har spesialstyrker fra Frankrike, Storbritannia og andre NATO-land blitt utplassert på bakken inne i Libya for å trene og bevæpne opprørsstyrkene. En diplomat og en annen NATO-tjenestemann opplyser dette til avisen.

FN-mandatet som NATO har operert under, gir utelukkende fullmakt til å beskytte den libyske sivilbefolkningen. Mandatet gir ikke uttrykkelig myndighet til å styrte Gaddafi-regimet eller å støtte den ene siden mot den andre. Teksten er imidlertid så generell at den kan romme flere tolkninger.

Presisjon

Målene for NATO er blitt langt mer presise, hevder en fremtredende NATO-diplomat om virkningen av amerikansk etterretning.

USA gjenopprettet 24 timers overvåking fra luften av de stadig mindre områdene som Gaddafis styrker kontrollerte. Førerløse fly, også kalt droner, er blitt satt inn for å spore opp, og i enkelte tilfeller angripe, Gaddafi-styrker.

En ekspert sier til The New York Times at «NATO ble smartere», og at angrepene ble bedre og mer målrettet, med reduserte skader på sivile og sivile mål.

— Opprørerne har selvfølgelig telefonnummeret vårt, sier NATO-diplomaten avisen har snakket med. Han bekrefter dermed at opprørerne selv har kunnet komme med ønsker om hvor de ønsket NATO-angrep.

Blant annet krediterer de NATO for å ha slått tilbake et angrep Gaddafis styrker forsøkte å gjennomføre søndag, ved byen Zawiyah.

Kan holde ut

Søndag understreket flere amerikanske representanter overfor avisen at det fortsatt ville kunne gå flere dager eller uker før Gaddafis regime ville falle.

Noen sammenlignet hans situasjon med Saddam Husseins etter den amerikanske invasjonen av Irak i mars 2003.

Gaddafi kan holde ut og lede sine styrker fra gjemmesteder også etter at hovedstaden Tripoli er falt, sier anonyme amerikanske tjenestemenn.