KLAUS JUSTSEN

Washington

Den 15 minutter lange enetale avbrytes flere ganger av hosting og noe som lyder som en slurk vann, og stemmen virker usedvanlig trett.

«Jeg sier dere: deres viktigste oppgave, arabere, kurdere, shia og sunnimuslimer og kristne og hele det irakiske folk fra alle områder, er å sparke fienden ut av landet», lyder budskapet. Det er også henvisninger til Saddam Husseins fødselsdag like etter at den militære aksjonen var avsluttet.

Den australske avis Sydney Morning Herald opplyser at båndopptaket ble gitt til medarbeidere i Bagdad, etter at to menn forgjeves hadde forsøkt å levere den til den arabiske tv-stasjonen al Jazeera.

Kontakten skjedde i nærheten av Palestine Hotel midt i byen, hvor de utenlandske journalistene har hovedkvarter. Avisen forteller ingenting om de to mennenes bakgrunn eller om forsøk på å skygge dem.

En arabiske tolk, som snakket med de to mennene, hevder at de snakket med en aksent som kunne spores tilbake til Saddam Husseins hjemby Tikrit. Opptaket var blitt foretatt samme morgen med et ønske om at alle irakere skulle høre det.

Båndet, som skal være bare et par dager gammelt, er mottatt med sterk skepsis av den amerikanske regjeringen og flere uavhengige eksperter. Lydbåndet er etter kopiering blitt overdratt til de amerikanske myndighetene, som har videresendt det til eksperter. Flere skeptikere påpeker at den dårlige teknikken kan være et forsøk på å skjule at det er snakk om en forfalskning. Men kvaliteten kan også ses som uttrykk for at det avsatte regimets leder nå lever under uhyre vanskelige forhold.

De fleste irakere mener at både stemmen og formuleringene minner sterkt om Saddam Husseins stil eller at den er akkurat den samme. Men det er bare få irakere som har hatt muligheten til å lytte til budskapet.

Mens jakten på Saddam Hussein og hans to sønner Uday og Qusay ennå ikke har gitt resultater, går andre toppfolk fra det avsatte regimet i de alliertes nett. Onsdag opplyste sentralkommandoen i Qatar at Ghazi Hammud var tatt i forvaring. Hammud, som var et fremtredende medlem av Baath partiet, sto som nummer 32 på listen over de 55 mest ettersøkte. Hermed har 20 overgitt seg eller er blitt anholdt, mens tre betraktes som omkomne.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

ARKIVFOTO: REUTERS