• Hvordan tror du de har det? 85.000 mennesker har mistet eller fått sine hjem fullstendig ødelagt. Dette er som en krigssone, sukker Podgorny Radek (20).

BODIL GARVIK og GIDSKE STARK (foto)

Praha, Tsjekkia

Det er uvirkelige dager for Racek og resten av hans tsjekkiske kompisgjeng. Plutselig har de blitt en av Prahas mange brigader i kampen mot storflommen.

De har stått på for harde livet i flomkatastrofen som har rammet Praha, Tsjekkias vakre hovedstad. De lemper sandsekker, kjører mat og vann og dopapir, og henter folk i farlige områder.

— Vi har sovet bare et par timer i natt, forteller Pilnacék Vit, og glipper med øynene. Det som var en gjeng ungdommer som har kjent hverandre i årevis, har plutselig og uforberedt blitt en organisert brigade i det storstilte hjelpearbeidet som nå pågår i Praha.

Gir alt

Sammen med politi og soldater har de gitt alt for å berge liv og hjem fra de frådende vannmassene som velter gjennom byen fra elven Vlatava (Moldau).

Oppgaven er enorm. 200.000 mennesker i byen er evakuerte, og innkvartert i offentlige bygninger, mange på skoler.

— Men mange vil heller bo hos venner og familie, eller de har rømt til hyttene sine, sier 21-årige Sirovatkova Jana ý den eneste jenten i vennegjengen.

Akkurat nå venter de på nye oppdrag utenfor krisesenteret som er opprettet for den innerste delen av Praha. Inne på senteret jobber mennesker på spreng med å besvare telefoner fra bekymrede innbyggere som plutselig er kastet inn i en uvirkelig unntakstilstand.

Flere deler av byen er avsperret. Bare tre av Prahas mange broer er åpne. Det er spøkelsesstille i gatene, få biler, og nesten alt har stoppet opp. Bare politi er det horder av. Bestemt politi

De håndhever bestemt alle sperringer, og man skal ha en veldig god grunn for å slippe igjennom. En kvinne som bare MÅ ha passet sitt, som ligger i et avstengt område, har likevel flaks. Etter mye om og men får hun politieskorte fra senteret og til hjemmet sitt, og utenlandsreisen er reddet.

Tilsynelatende trygge områder kan nemlig være livsfarlige. Vannet kan ha gjort grunnen under asfalten ustabil, og veien kan uten forvarsel rase sammen.

I kaoset som har oppstått har mange familiemedlemmer og venner mistet kontakten med hverandre. Byen har imidlertid tatt internett i bruk for å hjelpe folk med å finne hverandre ý alle evakuerte skal nå være registrerte på nettet, med sitt høyst ufrivillige bosted.

— Vil bare sove Men det regner i hvert fall ikke akkurat nå. Vannmassene har stabilisert seg, og alle håper at det verste er over i Praha. Vennegjengen håper at de egentlig kan få fri nå, for å få sove en stakket stund. Og vaske seg kanskje, de er både skitne og svette. ý Men vi vet ingenting, plutselig blir vi sendt ut igjen når det skjer noe, sier Anton Kovalenko.

— I morgen vil jeg bare sove, tror jeg, legger han til.

— Dette er bare en veldig frustrerende situasjon, sier Michael Mericka (25).

Og det kan trolig den engelske familien Daintry, som vi tidligere på dagen møtte i bydelen Mala Strana, skrive under på.

— I går var det fryktelig skremmende. Regnet øste ned, det gjallet evakueringsordrer gjennom gatene, og det var politi overalt. Ellers var det stille, med unntak av sirenene. Det var nifst. Og vi som hadde håpet på a hot nice summer, forteller Sylvia Daintry.

Mor Theresa Daintry er likevel litt betuttet:

— Og så vi som hadde billett til operaen i kveld, da.

For de frivillige er det ikke tapte kulturopplevelser det handler om. - Jeg tror nok jeg kommer hit til senteret i morgen likevel, sier Anton Kovalenko. - Bare jeg får sovet litt først.

HJELPEN KOMMER: Kral Petr (23) sørger for nok en last ulltepper til de trengende.
FOTO: GIDSKE STARK