• Det kommer til å være jevnt mellom Obama og Clinton lenge, mener USA-ekspert Gunnar Grendstad. Det tjener republikanerne på.

— Kampen mellom Clinton og Obama kommer til å bli som en 10.000 meter på skøyter, hvor de veksler mellom å ligge først, sier førsteamanuensis Gunnar Grendstad ved institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

I nattens nominasjonsvalg i Virginia, Maryland og District of Colombia, seiret Barack Obama og leder nå foran Hillary Clinton i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

Langvarig

— Det er mest symbolsk at han vinner delstatene med flest stemmer, noe gir skryterettigheter. Obama sin seier blir mindre når vi deler det opp i delegater, sier Grendstad.

Delegatene blir fordelt proposjonalt etter stemmetallene, så om Obama får 55 prosent og Clinton får 45 prosent, får de tilsvarende antall delegater.

Ifølge CNN har Obama nå 1195 delegater og Clinton 1178. Det trengs 2.025 delegater for å vinne nominasjonen.

Den kampen tror Grendstad blir langvarig.

Clintons eneste sjanse

— Det vil nok være jevnt lenge om ikke en av dem sier at nok er nok. Den som er nærmest til å kaste inn håndkleet, er nok Hillary Clinton, men det vil være et voldsomt nederlag. Obama er nærmest en utfordrer, og kan stille igjen. Det kan ikke Clinton, dette er hennes sjanse, sier Grendstad.

For republikanerne, styrket nattens resultater John McCains lederposisjon. Han har ledet klart over Mike Huckabee, og stakk også av med seieren i nattens tre nominasjonsvalg. I tillegg trakk den tredje republikanske kandidaten, Mitt Romney seg i forrige uke.

— McCain kan nå begynne å bygge opp sin organisasjon til presidentvalget, sier Grendstad.

Også når det gjelder hvem som kan være den McCains sterkest utfordrer av Clinton og Obama, ser det ut til å være jevnt.

— I spørreundersøkelser virker det som om det er forholdsvis dødt løp. Analyser i Washington tyder på at Obama er en bedre kandidat enn Clinton. Det henger sammen med at Clinton har en mer polariserende effekt blant velgerne, sier Grendstad.

Superdelegatene kan avgjøre

McCain er også den som tjener mest på at demokratene bruker lang tid på å velge sin kandidat.

— Det gir republikanerne tidlige fordeler. Republikanerne kan se på at tid og penger går med på internkampen til demokratene, sier Grendstad.

I verste fall kan avklaringen først komme ved demokratenes landsmøte i august, da superdelegatene avgjør. Superdelegatene er blant annet partiledere i sin stat og tidligere presidenter. Til sammen utgjør de rundt 800 personer, og bare omkring 300 av dem har gått ut og støttet en kandidat. Rundt 200 vil støtte Clinton og 100 vil støtte Obama.

— Superdelegatene står fullstendig fritt til å støtte den kandidaten de vil.

Hvem tror du blir USAs neste president? Si din mening under!

JASON REED / REUTERS