Rumsfelds bemerkninger kommer i en artikkel i avisen The Washington Post søndag, i anledning treårsdagen for invasjonen av Irak.

– Å vende ryggen til etterkrigs-Irak i dag ville være den moderne parallellen til å gi etterkrigs-Tyskland tilbake til nazistene, skriver Rumsfeld.

– Det er all grunn til å tro at saddamister og terrorister vil fylle vakuumet, og at den frie verden ikke vil ha vilje til å ta opp kampen med dem igjen, skriver Rumsfeld om situasjonen hvis de amerikanske styrkene trekkes ut nå.

Borgerkrig

Iraks tidligere statsminister Iyad Allawi sa derimot i London søndag at det er borgerkrig i Irak, og at man nærmer seg et punkt der den sekteriske voldsbruken vil spre seg til hele Midtøsten.

– Det er uheldig at vi er i borgerkrig. Vi mister hver dag i gjennomsnitt 50-60 mennesker over hele landet, om ikke mer, sa han i et intervju med den britiske kringkastingen BBC.

– Hvis ikke dette er borgerkrig, så må Gud vite hva borgerkrig er, tilføyde han.

– Terroristene taper

Terrorister prøver ifølge Rumsfeld å spre sekterisk voldsbruk og spenning for å utløse en borgerkrig. Men forsvarsministeren mener at de i dag ser med frykt på hvordan hvilken framgang landet har hatt de siste tre årene.

– Terroristene synes å forstå at de taper i Irak. Jeg tror historien vil vise at det var slik det ble, skriver Rumsfeld.

Rumsfeld tegner i sin artikkel et bilde av at irakiske styrker er i ferd med å overta den viktigste krigsinnsatsen og føre den til seier. 75 prosent av alle krigsoperasjoner i landet inkluderer irakiske styrker, skriver han.

– I dag deltar rundt 100 irakiske hærbataljoner, med flere hundre soldater hver, i kampene, og 49 prosent kontrollerer sitt eget område.

– Al-Qaida mislykkes

Visepresident Richard Cheney sa i et intervju med TV-stasjonen CBS at terrornettverket al-Qaida mislykkes i forsøkene på å utløse en borgerkrig.

– Det har vært deres strategi hele tiden, men mitt syn er at de har nådd et desperat nivå i forhold til deres eget mål. Vi har sett et alvorlig forsøk fra dem på å skape borgerkrig, men jeg synes ikke de har lyktes. Vi vil lykkes i Irak. Bevisene for det er overveldende, sa Cheney.

Opinionen i USA ser imidlertid ut til å ha en annen oppfatning. I en meningsmåling i nyhetsmagasinet Newsweek sier bare 36 prosent av amerikanerne at de synes president George W. Bush gjør presidentjobben på en bra måte. 65 prosent er misfornøyd med hans politikk i Irak.