– Flere soldater i området rundt Mandalay har ifølge våre kilder nektet å følge ordre fra militæret om å rette våpen mot munkene, men har i stedet lagt ned våpnene, satt seg på bakken og sier de vil beskytte dem, opplyser redaksjonssjef Khin Maung Win i eksilradioen Democratic Voice of Burma til NTB.

En divisjon skal ha blitt beordret til å omringe demonstrantene, men nektet å følge ordre.

Win forteller at disse soldatene er blitt byttet ut med nye militære enheter. Win mener likevel at dette er gode nyheter og at det er signaler om at soldatnekten vil spre seg til Rangoon.

– Våre kilder i Rangoon melder om mindre skyting i byen i dag enn i går, sier han.

Sendte nye styrker

Ubekreftede meldinger sier også at soldater har sluttet seg til demonstrantene.

En ny divisjon skal ha blitt beordret til Mandalay for å forsøke å stoppe demonstrantene.

— Opplysninger tyder på at avgjørelsen om å sende tropper ble tatt på svært høyt nivå i militærjuntaen, sier Aye til VG Nett.

Les også: Støttemarkering i Bergen lørdag | T-skjorteaksjon i dag | Juntaleder kan ha gått av | - 100 kan være drept

Skyting i Rangoon

Rundt 1.000 demonstranter samlet seg i sentrum av Rangoon fredag for å starte en ny protestmarsj. Demonstrantene samlet seg fredag i tre forskjellige grupper i nærheten av en pagode.

Kilder bt.no har vært i kontakt med, sier at det nå skytes mot demonstranter i sentrum av byen.

Øyenvitner forteller det samme til internasjonale nyhetsbyråer.

Det er foreløpig ikke kommet meldinger om drepte eller sårede fredag.

Opprørspolitiet angrep flere av demonstrantene med batonger og forsøkte å tvinge dem til å spre seg, mens sikkerhetsstyrker advarte protestantene via høyttalere og beordret dem til å avslutte demonstrantene og spre seg.

Demonstrantene svarte med å konfronterte soldatene. Demonstranter løp opp til soldatene og ropte til dem på engelsk: «Fuck you. Go fuck yourself. We only want democracy», opplyser øyenvitner.

Spent situasjon

Situasjonen i Rangoon er svært spent og folk frykter en gjentakelse av sammenstøtene torsdag, da flere personer ble drept.

— Demonstrantene er fredelige, de provoserer ikke. Men samtidig er situasjonen meget spent, og mye av begeistringen som kunne registreres i gatene onsdag, er borte. Antakelig på grunn av soldatenes og sikkerhetsstyrkenes maktbruk, sa den norske diplomaten Mariann Ruud Hagen til BT i går.

- Høye dødstall

Det offisielle tallet på drepte er ti, men ifølge kilder i Burma skal tallet være langt høyere. Enkelte meldinger går ut på at dette tallet skal dreie seg om drepte bare i bydelene i nærheten av Rangoon sentrum. Ifølge øyenvitner skal soldater ha fjernet mange drepte fra gatene.

Democratic Voice of Burma meldte i går at så mange som 100 personer kan være drept. I tillegg skal flere hundre være arrestert, mange av dem buddhistiske munker.

Også Australias ambassadør i Burma, Bob Davis, mener dødstallene er langt høyere enn det som er rapportert offisielt.

Stormet kloster

Natt til fredag ble to klostre i Rangoon stormet av opprørspoliti og soldater, ifølge opplysninger som den burmesiske radiostasjonen Democratic Voice of Burma (DVB) har fått. Radioen, som sender fra Oslo, sier den ikke har klart å finne ut av hvor mange munker som er arrestert etter at opprørspoliti og soldater gikk til angrep mot to buddhistklostre i utkanten av Rangoon natt til fredag lokal tid.

En skole i nærheten av det beryktede Insein-fengselet er gjort om til en midlertidig fangeleir der minst 300 munker er plassert.

– Soldater har beordret munkene om å ta av seg de røde kjortlene sine, men munkene nekter å gjøre det, opplyser nyhetsredaktør Moe Aye i DVB. Han legger til at situasjonen i Burma er svært spent.

Massearrestasjoner

Sent torsdag kveld omringet rasende demonstranter en gruppe soldater som hadde sperret av et kloster i en av Rangoons bydeler. Etter heftig munnhuggeri. spredte demonstrantene seg. En stund senere rykket flere soldater inn i området og arresterte mange mennesker, i første rekke unge menn, forteller Moe Aye.

– Folk er rasende over den behandlingen munkene utsettes for, forklarer redaktøren.

Fredag hadde militæret sperret av de viktigste veiene inn til rådhuset sentrum av Rangoon. Soldater og opprørspoliti patruljerer i de aller fleste gatene i sentrum.

- Ingen nyheter kommer ut

Militærregimet forsøker nå å hindre at informasjon kommer ut av landet. Fra høyttalere skal det i dag ha blitt opplyst at ingen nyheter kommer ut av Burma.

Samtidig ser det ut til at militærjuntaen har kuttet internettforbindelsen i landet.

Internettkafeer er blitt stengt og kundeservice hos den største internettleverandøren svarte fredag ikke på telefonhenvendelser.

En tjenestemann hos de burmesiske telemyndighetene sier til nyhetsbyrået AFP at internettforbindelsen ble brutt på grunn av skader på en undervannskabel.

Kutter telefonlinjer

Nettsider og blogger med informasjon og bilder fra soldatenes bruk av vold i Rangoon er også blitt blokkert, melder BBC. Telefonlinjene og mobildekningen til klostre, opposisjonspolitikere og studentledere er kuttet.

Samtidig ruller beskjeder over skjermen på den statlige TV-kanalen MTVT-3 om at folk er blitt truet til å delta i demonstrasjonene.

– Vi vil ha stabilitet. Vi vil ha fred. Vi er imot uro og vold, lyder teksten som regimet ønsker landets innbyggere skal se, ifølge BBC.

PROTESTERER: Demonstranter i gatene i Rangoon.
STR
FREDELIG: Ifølge diplomat Mariann Ruud Hagen gjorde demonstrantene i går ingenting for å provosere soldatene.
AUNG HLA TUN