— Det var grusomt å gå med denne meldingen til de pårørende. Dette er bare tragisk, smerten er bare så uendelig stor, sier Erhard Hermansen i Bourbon Offshore Norway.

Han forteller at de pårørende som er igjen på Shetland reagerer med fortvilelse på at skipet har sunket.

Ingen grav

— Dette var det verste som kunne skje. Nå får de ikke et avsluttet kapittel og ingen grav å gå til, sier Hermansen til bt.no.

Han sier at de ikke kan si noe om heving av skipet ennå. «Bourbon Dolphin» ligger på 1100 meters dyp.

— Akkurat nå er det viktigste å ta vare på de pårørende. Heldigvis har vi psykolog og prester som tar vare på dem, sier Erhard Hermansen.

Han forteller at de to gruppene med pårørende som reiste hjem søndag er satt i kontakt med lokalt helsevesen.

Les også: Bygd samlet i sjokk og sorg

Uventet - De pårørende tar dette veldig tungt. Det var en helt uventet ting, vi hadde ikke trodd båten vill synke, sier sjømannsprest Torbjørn Holt til bt.no

Han sa litt over klokken to i natt at han hadde hatt intense timer med samtaler med de fire pårørende som fortsatt er på Shetland.

— Det har fortsatt vært noen som har klynget seg til håpet om at noen hadde overlevd i en luftlomme ii skroget. Nå er det endelig.

Holt sier han regne med at de pårørende nå vil reise tilbake til Norge i løpet av mandagen. En ny gruppe med pårørende som skulle ankommet i dag vil nå trolig avlyse turen.

Grov sjø

Det var ved 22.30-tiden i går kveld at meldingen kom: Kantrede «Bourbon Dolphin» har sunket på 1100 meters dyp.

Det bekrefter talskvinne Claudia van Andel i det nederlandske bergingsselskapet Smit til NTB søndag kveld. De fikk meldingen om at «Bourbon Dolphin» var i ferd med å synke klokken 22.16.

– Dårlig vær kan være årsaken. Vi har bølger på 4-5 meters høyde. Men jeg kan ikke bekrefte om dette er årsaken, sier van Andel.

Mistet festet Ankerhåndteringsbåten «Bourbon Dolphin» kantret torsdag, like ved boreriggen «Transocean Rather» utenfor kysten av Shetland. Havaristen har vært festet til riggen med ankerkjettinger. Tidligere søndag var «Bourbon Dolphin» fortsatt festet til riggen på ett punkt.

Dette festet har blitt opprettholdt for å holde det kantrede ankerhåndteringsskipet stabilt inntil det kunne bli tauet til smulere farvann. Dette skulle etter planen skje mandag.

Men søndag kveld mistet «Bourbon Dolphin» festet, og sank.

Ble utsatt

Sju av mannskapet på 15 er funnet i livet etter ulykken torsdag. Tre er bekreftet omkommet, og fem er fortsatt savnet.

Høye bølger i området har imidlertid ikke gjort det forsvarlig å sende dykkere ned for å undersøke skipet og lete etter de savnede.

Først var planen at slepebåten «Olympic Hercules» skulle slepe båten til smulere farvann søndag ettermiddag. Dette ble imidlertid utsatt til mandag.

En av årsakene var skifte av slepebåt, fra «Olympic Hercules» til «Highland Valour». Samtidig måtte mannskapene om bord byttes.

Tidligere søndag ble det holdt flere minnestunder for de etterlatte.

. Les også: Matrosen forteller om forliset

SCANPIX
HM COASTGUARD