• Det er ingen tvil om at den forferdelige ulykken skyldes menneskelig svikt. Føreren av Cessna-flyet brøt alle regler.

Det sier direktør Osvaldo Cammino i Airlines Operators Commitee, noe som tilsvarer Luftfartsverket i Norge, på Linate flyplass i Milano til Bergens Tidende.

Sent i går kveld var det ifølge Cammino ingen tvil om at ulykkesårsaken var menneskelig svikt. Det var utallige øyenvitner til at tyskerne i småflyet brøt alle regler på flyplassen og kjørte ut i den taxebanen SAS-flyet til København kom ved 08-tiden mandag morgen. Den hasardiøse manøveren kostet 118 menneskeliv.

Cessna-maskinen hadde to tyske piloter og to italienske passasjerer. Flyet var klar til å ta av til Paris da det ble truffet av SAS-flyet

Åpnes igjen i dag

Flyplassen ble stengt umiddelbart etter ulykken i går. Men det var kun på grunn av drivstoffsøl. Cammino sier til Bergens Tidende at flyplassen vil bli åpnet igjen i dag. Han presiserer nemlig at intet teknisk utstyr ved Linate er ute av drift.

— Vi er helt sikre på at denne flyplassen er tipp-topp. Det er ingen grunn til å frykte verken italienske flyplasser eller skandinaviske fly, sier han.

— Men burde ikke kontrollapparat på flyplassen ha forhindret ulykken?

Cammino rister på hodet.

— Jeg tviler på at noen kunne ha forhindret den hasardiøse kjøringen til Cessna-flyet. Noe må ha gått fryktelig galt der inne i flyet. Og SAS-maskinen gjorde hva den kunne for å forhindre en katastrofe. Dessverre gikk flyet rett inn i en bagasjebygning.

Tre nordmenn omkom

Cammino bekrefter overfor BT at pårørende til mange av de etterlatte fra Skandinavia ble hentet med en egen SAS-maskin fra Kastrup i går kveld, og landet på den andre flyplassen her i Milano. De etterlatte ville gjerne se åstedet for tragedien. Til langt på natt ble døde hentet ut av flyet og flyplassbygningen.

Ministerråd Aud Lise Nordheim ved den norske ambassaden i Roma kom ved 21-tiden i går til Linate-flyplassen for å støtte opp om de pårørende fra Norge.

— Så langt har jeg fått vite at 13 av passasjerene skulle videre til Norge. Men det er bare bekreftet at tre av dem var norske statsborgere, sier Nordheim til Bergens Tidende. To andre personer hadde bostedsadresse i Norge, men var utenlandske statsborgere.

Nordheim forteller at SAS har eget kriseteam som tar seg av kolleger og pårørende av de omkomne.

— Norske myndigheter bare bistår hvis noen trenger annen hjelp, sier hun. Hun bekrefter at det en av de første dagene vil være en minnehøytidelighet i Milano. Men det er uvisst hvem som skal arrangere den. Toppledelsen i SAS er kommet til Milano.

Må aldri skje igjen

Bergens Tidende snakket med flere øyenvitner til katastrofen i går. De var samtlige bedt om ikke å gi uttalelser til de hadde snakket med italiensk politi. BT fikk imidlertid flere nikk da vi spurte om det var småflyet som forårsaket ulykken. Redningsmannskapet ga bare få uttalelser til det enorme pressekorpset som etter hvert samlet seg på Linate utover kvelden.

— Et helvete på jord, sa Giovanni Luca til BT under en pause i de vanskelige arbeidene med å ta ut omkomne.

KNUST: En stor heisekran løfter en bit av SAS-maskinen ut av bagasjehangaren. Det var 104 passasjerer og en besetning på seks om bord i flyet. Besetningen var dansk og svensk.
FOTO: AP