Det var fredag varslet en massemønstring mot regimet til Gaddafi i Tripoli.

Arrangørene håpet at så mange som 1 million libyere ville delta i demonstrasjonene. Men samtidig forteller øyenvitner at mange er redde for å gå ut ettersom gatene er fulle av sikkerhetsstyrker.

Ifølge Reuters er det meldt om skyting i de vestlige forstedene til Tripoli, mens AFP melder at styrkene har åpnet ild i flere bydeler.

Samtidig gleder opprørere seg over at de har tatt kontroll over flere byer øst i landet. Opposisjonen, som kaller seg 17. februar-koalisjonen, har blant annet tatt kontroll over den viktige havnebyen Benghazi.

Motangrep? Det er imidlertid fortsatt frykt for at Gaddafis styrker vil gå til motangrep, og styrkene som nå holder Benghazi, er dårlig utstyrt, ifølge nyhetsbyrået AFP. Om lag 500 mennesker skal være drept i Benghazi siden opprøret startet, opplyste en sikkerhetskilde fredag.

Også i byen Adjabiya har både soldater og politifolk sluttet seg til opprøret. Det kunngjorde en politisjef og en oberst på TV-kanalen Al Jazeera.

Opprørere sier også at de har kontroll over nesten alle oljefelt øst for byen Ras Lanuf. Det foregår fortsatt oljeproduksjon ved anleggene, men kapasiteten er kun 25 prosent, opplyser en oljeingeniør som deltar i overgangsstyret i byen Benghazi. Ifølge industrikilder har imidlertid nesten all oljeeksport fra Libya stanset opp.

Fetter trekker seg Flere av Gaddafis nære medarbeidere trakk seg fredag fra regimet. Blant dem var Khadaf al-Dam, Gaddafis fetter. Han holder til i Kairo der han har vært sjef for Libyas forbindelser med Egypt. Nå han kunngjort at han «trekker seg i protest mot hvordan krisen i Libya er blitt håndtert».

Dam ber også om at blodbadet i Libya må stanse, og sier at situasjonen i landet snarest må bringes under kontroll «for å sikre Libyas framtid». Også Libyas riksadvokat, Abdul-Rahman al-Abbar, har varslet sin avgang.

Fra før av har både landets justisminister og innenriksminister trukket seg i protest mot myndighetenes voldsbruk.

Okkupasjon i Paris Også i Paris er medlemmer av regimet på defensiven. Etter at demonstranter tok kontroll over landets ambassade og jaget alt ambassadepersonell ut, kunngjorde Libyas ambassadør at han trekker seg. Det samme har Libyas utsending til UNESCO gjort.

Libyas representant i FNs menneskerettighetsråd har dessuten meldt sykdomsforfall til et møte der situasjonen i Nord-Afrika skulle diskuteres. Heller ikke Libyas vararepresentant deltok på møtet fredag.

Frykter sult Som følge av kamper og kaos blir den humanitære situasjonen i Libya stadig mer prekær, og det er stor fare for både matmangel og sult, ifølge FNs matvareprogram (WFP).

— Libya er nettoimportør av mat, og forsyningskjedene er i ferd med å kollapse, sier WFP-talskvinne Emma Casella.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner er også urolig for situasjonen til libyere som ikke er i stand til å flykte fra den økende volden.

— Vi er bekymret for at svært mange mennesker som ønsker å flykte fra volden, er fanget og ikke har mulighet til å komme seg unna, sier Melissa Fleming, talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Forferdelig reise Kun et lite antall libyere er blant de tusenvis av personene som har forlatt landet de siste dagene. Ifølge Fleming er det kommet meldinger om at spesielt libyere blir trakassert og hindret hvis de forsøker. Flere har opplevd å bli frastjålet alle eiendeler.

— Vi får høre historier fra folk om at reisen er forferdelig, sier hun.

Imens pågår evakueringen av utlendinger for fullt. En rekke land sendte fredag fly og båter til landet i et forsøk på å få ut egne statsborgere. Blant annet har et sørkoreansk marinefartøy som var på oppdrag utenfor kysten av Somalia, blitt omdirigert for å få sørkoreanere ut av landet.