President Chavez fortalte selv om drapskomplottet søndag, og viste til etterretningrapporter som tydet på at flyet han vendte hjem fra Norge med skulle skytes ned.

— Vi har forpurret en plan om å drepe presidenten, sa Chavez.

Venezuelas president skulle etter planen ha landet på Maiquetia-flyplassen i Venezuelas hovedstad Caracas klokken ett natt til lørdag lokal tid, men ble kontaktet av innenriksminister Diosdado Cabello mens flyet befant seg i lufta og orientert om attentatplanen.

— Han overbeviste meg om at jeg i stedet burde lande på flyvåpenets Libertador-base, sa Chavez.

Fant granatkaster

Ifølge Chavez oppdaget sikkerhetsagenter, etter å ha mottatt et tips, en gruppe væpnede menn nær Maiquetia-flyplassen. Det kom til skuddveksling og mennene unnslapp men etterlot seg en svenskprodusert AT4-granatkaster, et kart med presidentflyets innflygingsrute og flere bilder av flyet.

På ett av bildene som ble funnet var det en håndskrevet beskjed, som ble gjengitt av Chavez søndag.

— For at ørnen skal falle, bare vent på ordre fra kontakten på flyplassen og bare fra telefonnummeret du alt kjenner. Når du er skikkelig plassert, riv i stykker dette kartet. Lykke til, lød påskriften.

Flere av telefonsamtalene som var tatt fra mobiltelefonen som ble funnet, kunne ifølge Chavez spores direkte til personer som i forrige uke var med på å organisere demonstrasjoner mot ham.

Tonet ned uro

Under besøket i Norge møtte Chavez både kong Harald og statsminister Kjell Magne Bondevik, og benyttet anledningen til å tone ned den politiske uroen i hjemlandet.

— Nei, jeg frykter ikke at konfrontasjonen med opposisjonen skal skremme bort utenlandske investorer. Det er det heller ingen grunn til. Slike konfrontasjoner er normale i et demokrati, sa Chavez med klar adresse til blant andre Statoil og Norsk Hydro som begge er solid representert i Venezuela.

Statoils konsernsjef Olav Fjell møtte også Chavez fredag, for å diskutere planene om nye investeringer i landet. - Vi vet det er betydelig uro i Venezuela. Men myndighetene har alltid opptrådt ryddig overfor oljeindustrien. Det er sterk internasjonal konkurranse om disse oppdragene, sier Fjell.

Styrtet i kupp

Den tidligere oberstløytnanten vant en overveldende valgseier i Venezuela i 1998, men har med sine kontroversielle utspill skapt store bølger i landet.

Motstandere anklager ham for å forsøke å innføre et Cuba-lignende system, og forsøkte i april å styrte ham i et kupp. Chavez ble avsatt, men var tilbake i presidentstolen to døgn senere.

Siden kuppforsøket har Chavez flere ganger anklaget sine motstandere for å ha planlagt attentat mot ham.

(NTB)

SKULLE DREPES: Venezuelas president Hugo Chavez.
Foto: REUTERS/Kimberly White