Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo mener angriperen planla å ramme den svenske hovedstaden i tre omganger. En bilbombe, en bombe i en ryggsekk og et selvmordsbelte skulle drepe svenske sivile, ifølge Expressen.

En av Säpos teorier er at angriperen døde da sprengstoffet han bar på, eksploderte for tidlig. Angivelig planla han å sette fra seg ryggsekken ett sted og utløse selvmordsbomben et annet sted.

Centralstationen og kjøpesenteret Åhlens skal ha vært selvmordsbomberens endelige mål, ifølge avisen. Politiet opplyser imidlertid at dette er en teori, og ikke noe man vet med sikkerhet.

Ukjent

Ifølge svenske medier var det Taimour Abdulwahab (28) som sto bak tidenes første selvmordsaksjon på nordisk jord.

Sikkerhetspolitiet Säpo kjente ikke til mannen som sprengte seg selv i luften i Stockholm lørdag. Det fins ingenting om ham hos Säpo fra tidligere, opplyste politiet på en pressekonferanse i Stockholm mandag

Ifølge etterforskningsleder Tomas Lindstrand virket angrepet «å være godt planlagt».

— Vi går ut fra at han har hatt medhjelpere, i hvert fall før han kom fram til selve handlingen, sa Lindstrand.

Britisk politi har satt i gang etterforskning for å finne ut om selvmordsbomberen kan ha latt seg inspirere av radikale, muslimske miljøer i Storbritannia. Svensk politi bekreftet mandag at de samarbeider med britisk politi for å finne ut mer om dette.

98 prosent sikkert

Politiet har ikke fått bekreftet identiteten til mannen via DNA eller fra pårørende, men mener de med 98 prosent sikkerhet vet hvem det er. Mannen er fra et land i Midtøsten, ble svensk statsborger i 1992 og har bodd en periode i England.

Sikkerhetspolitiet har klarlagt at det var Abdulwahabs bil som ble brukt i angrepet, og at angrepet ble varslet fra hans mobil.

Etterforskningen foregår på tradisjonelt vis med vitneavhør, tekniske undersøkelser og innhenting av bilder fra overvåkingskameraer i området.

Säpo opplyser at de har avhørt flere pårørende av terroristen.

Frykter du terror i Norge? Vennligst bruk feltet under!