Den thailandske regjeringen lover å få strandede turister hjem så snart som mulig.

Politiet håper at problemene på flyplassene kan løses uten bruk av vold, sa talsmannen Pongsapat Pongcharoen søndag. Regjeringen har innført unntakstilstand på flyplassene og gitt politiledelsen fullmakt til å fjerne demonstrantene.

— Skal få turistene hjem

— Vi er inne i en forhandlingsprosess. Vi ønsker å unngå enhver form for voldelig konfrontasjon, og vi kommer ikke til å bruke våpen, sa Pongsapat, som understreket at politiet vil gjøre sitt beste for å unngå både tap av liv og skade på eiendom.

Søndag morgen norsk tid ble det klart at 19 studenter og to lærere fra Nordhordland folkehøgskole etter fem dager endelig får reise hjem .

Thailandske myndigheter vil sørge for at turistene som ikke får reise fra de to Bangkok-flyplassene, snarest mulig kommer seg hjem på annet vis. I mellomtiden vil alle få utbetalt et beløp tilsvarende 390 norske kroner per dag til å dekke løpende utgifter.

100.000 sitter fast

Ifølge minister for turisme Weerasak Kohsurat sitter rundt 100.000 forretningsfolk og turister fast i Thailand som følge av konflikten mellom regjeringen og demonstrantene.

Søndag morgen ble to personer såret i en eksplosjon ved en av de to okkuperte flyplassene i Bangkok, ifølge politiet. Minst 46 personer ble like etter midnatt søndag såret i et granatangrep mot demonstrantene som i flere måneder har okkupert den thailandske statsministerens kontor i Bangkok.

AP/SCANPIX