• Det må ha foregått en alvorlig sikkerhetssvikt ved inngangen til hotellet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det må ha skjedd en alvorlig svikt i sikkerheten ved inngangspartiet til Kabul Serena Hotel da angrepet skjedde.

– Det står for meg som helt klart at det må ha foregått en alvorlig sikkerhetssvikt ved inngangen til hotellet. Det fortalte jeg også til den afghanske presidenten Hamid Karzai da jeg møtte ham i dag, sier utenriksministeren, som landet på den militære flyplassen på Gardermoen tirsdag kveld.

Skulle møte Thomassen

– At vi ikke klarte å redde Carsten Thomassen sitter sterkest igjen, sa en tydelig rørt og sliten utenriksminister da han møtte pressen.

Støre oppsummerte de to siste døgnene som et drama som har preget alle som var del av det. Han var svært beveget da han snakket om den drepte dagbladjournalisten Carsten Thomassen.

— Jeg hadde en avtale med Carsten om å møte ham etter det møtet jeg var i, for å svare på spørsmål han hadde. Det var uvirkelig, sa han.

Les også: Thomassens kiste hjem onsdag

— De norske journalistene la ned en heroisk innsats for å hjelpe Carsten, la han til.

- Frarådet å gå ut

Støre sier at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ga delegasjonen hans råd om at det var tryggest å oppholde seg inne på hotellet.

– Jeg stilte spørsmål om det ikke var mulig å ta en tur ut, men ble frarådet det. Vi ble anbefalt ikke å bevege oss utenfor hotellet. Det sier noe om den generelle situasjonen i Kabul, sier utenriksministeren.

Saken etterforskes

Han understreket at han etter den alvorlige hendelsen som kostet Dagblad-journalist Carsten Thomassen livet, nå må tenke mer på seg selv.

– Jeg må ta meg tid til å følge opp meg selv nå, men jeg er stolt av å være del av en regjering som engasjerer seg i andre som ikke har det like bra som oss, sier han.

Arbeidet med å gå gjennom erfaringene fra angrepet i Kabul er allerede i gang, opplyser Støre. Samtidig etterforskes saken fra afghanske myndigheter og fra den internasjonale styrken i landet.

- Ikke rettet mot meg

På spørsmål om han har indikasjoner på at angrepet var rettet mot ham, svarer han:

– Jeg er opptatt av å skille mellom meg og etterforskerne, men jeg har ikke fått noen indikasjoner på at dette var rettet mot meg.

Selv tror han angrepet var rettet mot hotellet fordi det er et symbol på utenlandsk nærvær i landet, og dermed et mål.

– Hvis angrepet var rettet mot meg, var det et dårlig angrep. Det var mange andre tidspunkt på turen som ville vært bedre, sa Støre.

Langsiktig engasjement

Ministeren er opptatt av at angrepet ikke skal påvirke Norges engasjement i Afghanistan.

– Vårt engasjement i landet er langsiktig. Vi ønsker å bygge et stabilt land, men det medfører risiko. Da må vi ta smerten når den kommer, sier han.

Støre opplyser at tilstanden til den sårede UD-ansatte fortsatt er stabil, og at han krysser fingrene for ham.

– Jeg sender mine tanker til de pårørende. De har vært intenst med oss disse dagene, sa Støre.

Fem pressefolk og tre UD-ansatte har valgt å bli igjen i Kabul. De tre fra UD-staben er igjen for å bistå sin sårede kollega.

BEVEGET: Jonas Gahr Støre var svært beveget da han snakket om den drepte dagbladjournalisten Carsten Thomassen.- Jeg hadde en avtale med Carsten om å møte ham etter det møtet jeg var i, for å svare på spørsmål han hadde. Det var uvirkelig, sa han.
Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
Håkon Mosvold Larsen, Scanpix