Sharon skal ha sittet i maratonlange samtaler med støttespillere og partifeller etter at det israelske arbeiderpartiet vedtok å trekke seg fra regjeringen søndag.

Ifølge anonyme partifeller bestemte han seg til slutt for å bryte med partiet han var med på å grunnlegge og heller stille som uavhengig kandidat eller danne et nytt parti før valget på ny nasjonalforsamling.

Valget skulle opprinnelig holdes i november neste år, men ettersom arbeiderpartiet har valgt å trekke seg, er det ventet at det blir framskyndet til februar eller mars.

Statsministeren gjorde det torsdag klart at han mente et tidlig valg ikke var til å unngå etter at Amir Peretz ble valgt til ny leder av det israelske arbeiderparti. Peretz varslet straks at han vil bryte koalisjonssamarbeidet med Sharons konservative Likud.

Den nøyaktige valgdatoen ventes offentliggjort mandag. Politiske observatører i Israel tror dette vil bli innledningen på en valgkamp preget av konflikten med palestinerne så vel som av innenlandske økonomiske spørsmål.