— Sentrumsalternativet er dødt når Venstre ikke klarte å komme over sperregrensen. To Venstre-mandater er for lite til å kunne stable en styredyktig regjering på beina, sa Bondevik da han ved 02.30-tiden kom hjem til leiligheten på Kolbotn. Der ble han kun møtt av noen få pressefolk. Kona Bjørg tilbrakte valgnatta hos familie i Molde.

— Jeg hadde håp om at Venstre skulle få inn noen flere mandater enn de fikk, og at sentrum til sammen skulle bli større enn Høyre. Det ble vi ikke, sier statsministerkandidaten etter å ha gått ut av rådgiver Gunnar Husans hvite Mercedes.

Opptur og nedtur

Bondevik legger overfor NTB ikke skjul på at Venstres svake valgresultat var valgdagens klare nedtur.

— Oppturen var da KrF en tid så ut til å få 13,5 prosent av stemmene, og Venstre så ut til å komme over sperregrensen, sier en imøtekommende, men sliten Bondevik. Han gledet seg til å krype under dyna, mest for å sove, men kanskje også for å tenke.

— Jeg er sliten, men jeg er ikke utslitt, sa statsministerkandidaten.

Snakket med rådgiverne

— Meningsmålingene bar jo bud om at Venstre kunne komme under sperregrensen. Er det nå på tide å ta frem plan b?

— Vi har hele tiden satset på ei sentrumsregjering, og vi har ikke hatt noen plan b. Det har vi heller ikke nå, sa Bondevik før han ønsket journalistene god natt, og selv gikk inn ytterdøra.

Mange timers søvn ble det nok ikke. Neste arbeidsdag - den første etter valget - startet allerede ved åttetiden med direkteintervjuer på morgen-TV.

GLEDER SEG: Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland applauderer de første valgresultatenene under partiets valgvake.
FOTO: SCANPIX