Oslo: En ny bølge av båter kan komme til å tvinge frem en løsning på konflikten om blokaden av Gazastripen, ifølge NUPI-direktør Jan Egeland. Han mener USA må lede kontrollen av grensene.

— Det jeg tror nå skjer, er at solidaritetsbevegelsen verden over ser at man endelig har en aksjonsform som kan fungere. Dette er jo ikke de siste skipene, sier Egeland til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet

Meek, Tore

NUPI-DIREKTØR JAN EGELAND har en klar oppfatning av hvordan blokaden av Gaza kan brytes. — En tenkbar aksjonsform er at man kommer med 100 småbåter om tre måneder. Og så kommer man med 2000 småbåter, hva vil Israel da gjøre? sier han videre.

Minst ni propalestinske aktivister ble drept da Israel gikk til aksjon mot flere skip med nødhjelp mandag.

  • Intern israelsk uenighet:

Refser egen regjering Forsmak

Dersom Israel vil stanse alle uansett, så er den blodige bordingen som fant sted mandag, bare en forsmak, ifølge Egeland.

— Er det i Israels interesse? Nei. Og det er her man kan tenke seg en logisk utvikling, sier direktøren ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Egeland mener uttalelsen fra Sikkerhetsrådet tirsdag var tannløs, men at det vil gå opp for både europeere og USA at den nåværende situasjonen er så uholdbar at man må tvinge fram et nytt kontrollregime ved Gazas grenser.

Problemet må løses ved å gi Israel et tilbud de ikke kan avvise

Jan Egeland

USA-kontroll av Gaza

  • Problemet må løses ved å gi Israel et tilbud de ikke kan avvise. Det vil være en amerikanskledet overvåkingsordning av Gazas grenser, som sikrer fri flyt av alt det Gaza har bruk for, samtidig som man kontrollerer at det ikke kommer inn våpen og raketter, sier Egeland.

Israel vil i utgangspunktet ikke være åpne for dette, men Egeland tror likevel det vil kunne være mulig å få til.

Garantist

  • Jeg tror dette kan gjøres, fordi USA kan si at de garanterer for sikkerheten i det nye grensepasseringsregimet. Jeg fremmet selv disse tankene i 2006, sier den tidligere visegeneralsekretæren i FN.

— Men vil USA ta til orde for dette, er ikke dette for brennbart politisk, spesielt i et år med mellomvalg?

— Det avhenger av hvordan det presenteres. Man må bruke israelernes egne ord, som er at de ikke kan åpne grensene fordi Hamas vil ta inn våpen, sier NUPI-direktøren.

Ifølge Egeland har Israel i mange år brukt blokaden til å kvele Hamas, og dermed kollektivt avstraffet av hele det palestinske folket på Gazastripen.

Ødelagt forholdet

Israel er blitt møtt med kraftig internasjonal fordømmelse etter aksjonen mot skipene på vei mot Gazastripen. De skarpeste uttalelsene har kommet fra Tyrkia, som har flere borgere blant de drepte og sårede.

— Det fundamentalt nye er at Israel har klart å ødelegge sitt forhold til Tyrkia. Dette er meget alvorlig for Israel. Kanskje kommer Tyrkia til å tillate 1000 nye skip å sette kursen mot Gazastripen, sier Egeland.