To saudiarabiske fanger og en innsatt fra Jemen ble funnet døde lørdag etter at de ifølge Pentagon greide å henge seg med klær og lakener i cellene sine.

Colleen Graffy sier til BBC-programmet Newshour at de tre fangenes selvmord var en del av en strategi for å fremme jihad, hellig krig.

Men flere advokater, menneskerettsorganisasjoner og motstandere av Guantanamobasen hevder fangene tok sitt eget liv i desperasjon.

– Desperate

– Disse menneskene er desperate fordi de holdes der ulovlig, sier Ken Roth, leder av Human Rights Watch til BBC.

– Det er ingen løsning i sikte. De blir ikke fremstilt for uavhengige dommere. De blir ikke tiltalt, og de blir ikke dømt for noen forbrytelse, sier han videre.

Graffy, som er statssekretær i det amerikanske utenriksdepartementet, sier fangene verken hadde respekt for sine egne eller andres liv. Statssekretæren sier at ettersom fangene hadde tilgang til advokater og adgang til å sende og motta post er det rart at de ikke har protestert mot situasjonen de befant seg i.

– Uunngåelig

En tidligere innsatt ved den amerikanske Guantanamo-basen mener fangebehandlingen i fengselet gjør selvmordsforsøk uunngåelig.

– Jeg ble sjokkert, men samtidig er det uunngåelig at noe slikt ville skje, sier Shafiq Rasul, som ble fengslet på Guantanamo etter å ha blitt tatt til fange i Afghanistan.

– Det var talløse selvmordsforsøk også mens jeg var der – det skjedde rett foran meg, sier Rasul til Sky Television.

– Krigshandling

Men admiral Harry Harris, som er sjef på Guantanamo-basen, sier selvmordene var godt planlagt, og at det var en krigshandling, ikke et utslag av desperasjon.

– De er smarte, de er kreative, de går på med dødsforakt. De tar ingen hensyn til liv, verken egne eller andres. Jeg tror ikke dette var utslag av desperasjon, men en krigshandling rettet mot oss, sa han.

Det er første gang at fanger dør i den omstridte leiren siden den ble åpnet i 2002. Men det har vært så mange som 41 selvmordsforsøk, og over 100 fanger har den siste tiden vært i sultestreik.