Soldatene ble enten drept av en fjernstyrt bombe eller av en bilbombe, opplyste Spanias forsvarsminister José Antonio Alonso søndag kveld. Ytterligere toe soldater ble såret.

Hizbollah fordømmer angrepet og sier at hensikten er å destabilisere landet.

Al-Qaida-inspirerte opprørere i palestinske flyktningleirer i Libanon har tidligere truet med å angripe FN-soldater som ble utplassert etter krigen mellom Israel og Hizbollah i fjor sommer.

Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for bomben. Det er første gang FN-soldater i landet har blitt drept siden krigen mellom Hizbollah og Israel i fjor sommer.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice og hennes franske motpart Bernard Kouchner, fordømte søndag angrepet mot FNs fredsbevarende styrker i en felles erklæring.

Hizbollah

Også Hizbollah gikk kort tid etter eksplosjonen ut og tok avstand fra angrepet.

– Angrepet sårer menneskene i sør og i hele Libanon, sier gruppen ifølge TV-stasjonen.

Angrepet skjedde da FN-soldatene var på patrulje ved byen Khiam, sør i Libanon, ifølge sikkerhetskilder. Under borgerkrigen i Libanon var mange norske FN-soldater stasjonert ved byen. Innbyggere i byen kunne søndag melde om svart røyk som steg opp fra veien.

Sjiabevegelsen Hizbollah står sterkt i området, og de fredsbevarende styrkene skal ha oppsyn med avvæpningen av gruppen, i henhold til FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1701 som avsluttet krigen mellom Hizbollah og Israel i fjor sommer.

13.000 FN-soldater patruljerer det sørlige Libanon, samt libanesisk farvann.

Trusler

En talsmann for den ytterliggående gruppa Fatah al-Islam anklaget i begynnelsen av juni FN-styrker for å ha deltatt i bombingen av den palestinske flyktningleiren Nahr al-Bared i Tripoli nord i landet. Gruppa har i ukevis forskanset seg i leiren som nå er rasert etter intense kamper mellom opprørerne og libanesiske soldater. FNs UNIFIL-styrke avviser at de har vært involvert.

En tidligere militærleder for UNIFIL-styrkene mener at det nå er militante sunnimuslimer som utgjør den største sikkerhetstrusselen i Libanon.

Søndag forskanset al-Qaida-inspirerte opprørere seg i en leilighet i Tripoli. I alt ble tolv personer drept i kamper mellom opprørerne og libanesiske soldater, blant dem en politimann, hans to små døtre og jentenes morfar. De skal ha blitt drept etter at de ble brukt som menneskelige skjold av gruppen.

KARAMALLAH DAHER