Redningsstyrkene fortsatte torsdag å berge ut overlevende og grave i søla etter savnede etter det som nå blir kalt Brasils verste naturkatastrofe noensinne.Myndighetene i byene i fjellene bak Rio de Janeiro som er hardest rammet av flommen og jordskredene, hadde torsdag kveld talt til sammen 506 omkomne.

— Dette er et svært dramatisk øyeblikk. Scenene vi ser er sjokkerende, og folks lidelser er tydelige, sa Brasils president Dilma Rousseff etter en tur med helikopter over det flomherjede området og et besøk hos flomrammede i Nova Friburgo.

Hun sa hun hadde gitt klarsignal for en krisebevilgning på 780 millioner reais (vel 2,75 milliarder kroner) til de flomrammede.

Enkelte brasilianske medier kaller oversvømmelsene den verste naturkatastrofen i landets historie. Allerede er det langt flere som er omkommet nå enn i jordskredkatastrofen i den lille kystbyen Caraguatatuba i 1967, der mellom 300 og 450 døde, skriver nettsiden G1.

Vanskelige forhold Letemannskapene jobber under svært vanskelige forhold, med stor risiko for nye jordskred. At det fortsetter å regne gjør situasjonen stadig mer ustabil

Det fryktes at mange flere omkomne blir funnet etter hvert som mannskapene når fram til landsbyer som er avskåret på grunn av ødelagte veier og bruer.

Det voldsomme regnværet har etterlatt et spor av ødeleggelse gjennom det fjellrike Serrana-området, der mange innbyggere i Rio de Janeiro reiser for å feriere på grunn av den vakre naturen og det kjøligere klimaet.

Hus er er revet i filler og skylt bort av jordskredene, og veier og bruer er gått i oppløsning på grunn av de store vannmassene. Flommen kom så overraskende at hele familier er blitt begravd i mudderet.

Lik på rekke og rad Utenfor en politistasjon i Teresópolis lå det rekker med døde som ventet på å bli identifisert før de ble flyttet til en kirke. En taxisjåfør forteller at han har sett folk bære døde barn bort i sammenrullede tepper.

— Det var som et jordskjelv mange steder, sier Teresópolis’ ordfører Jorge Mario Selacek.

— Dødstallet kommer til å stige mye. Det er mange mennesker begravet, og det er mange som ikke får hjelp fordi redningsmannskapene ikke når fram, sier han og legger til at tre av byens nabolag er rasert.

Et område redningsmannskapene ikke har nådd fram til, er flere av de hardest rammede nabolagene i Teresópolis, der 150 hus trolig er ødelagt.

Skråninger kollapser Mange bratte skråninger i områder regelrett kollapset etter at det falt mer regn på 24 timer enn det normalt gjør på en måned natt til onsdag. Og meteorologene spår enda mer regn.

I Teresópolis og Petrópolis ble hjemmene til både rike og fattige skylt bort, men de som er hardest rammet er de fattige som har bygget hjemmene sine i risikable områder som ikke er regulert.

Verst rammet er Teresópolis, der 223 mennesker har mistet livet, Nova Friburgo, der 225 døde er funnet, og Sumidouro med 19 døde.

I den historiske byen Petrópolis er det registrert 39 dødsfall, de fleste i Cuiaba-dalen som er full av luksuriøse feriehjem.