Et saudiarabisk framstøt kan skje ved hjelp av våpen, penger eller oljeforsyninger, skriver Nawaf Obaid i den amerikanske avisa The Washington Post onsdag.

Målet med å gripe inn i Irak er å hindre den sjiamuslimske majoriteten i å sette i gang massedrap på de arabiske sunnimuslimene i landet. Obaid mener det er en reell fare for at dette kan skje når USA trekker sine styrker ut av Irak.

Frykter Iran

En saudiarabisk tjenestemann, som ikke ønsker å bli navngitt, forsøker å avdramatisere utspillet fra Obaid, og forklarer at Saudi-Arabia er redd for at sjiamuslimske Iran skal få for stor innflytelse i Irak.

Flere kommentatorer har pekt på at det finnes en utbredt frykt i flere arabiske land for at de borgerkrigslignende tilstandene i Irak, hvor sunni— og sjiamuslimske grupper angriper hverandre, kan spre seg også utenfor Iraks grenser. I så fall kan resultatet bli et politisk jordskjelv som vil få konsekvenser over store deler av Midtøsten.

Stor risiko

Obaid, som understreker at onsdagens innlegg ikke er et uttrykk for offisiell politikk, mener det er nødvendig å gå til drastiske skritt for å forsvare sunnimuslimske trosfeller i Irak.

– Det er ingen tvil om at et saudiarabisk engasjement i Irak fører med seg en betydelig risiko – det kunne føre til en regional krig. Men det får så være, konsekvensene er mye verre, skriver sikkerhetsrådgiveren.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som etter alt å dømme har stor innflytelse over sjiamuslimske grupper sør og sentralt i Irak, oppfordret onsdag USA til å trekke seg ut av Irak så raskt som mulig.