– Vi gjorde det i et forsøk på å ligge i forkant av situasjonen og for å komme mulige virkninger av strammere kredittbetingelser på større deler av økonomien i forkjøpet, sa Bernanke til finanskomiteen i Representantenes hus torsdag.

Rentenedgangen på 0,5 prosentpoeng overrasket mange på Wall Street, og de fleste eksperter hadde forventet et mindre kutt på 0,25 prosentpoeng.

Det var første gang på fire år at sentralbanken Federal Reserve senket renta, og helt siden juni 2006 har renta ligget på 5,25 prosent. Tirsdag ble den satt ned til 4,75 prosent.

USA opplever en krise på eiendomsmarkedet som følge av at mange ikke greier å betjene boliglånene sine. Krisen har rammet finansinstitusjonene og truer med å påvirke også andre deler av økonomien.

President George W. Bush sier han ser optimistisk på framtiden til den amerikanske økonomien, til tross for at det har vært urolige tider i boligmarkedet.

– Jeg mener grunnleggende elementer i vår nasjonale økonomi er sterke. Inflasjonen har gått ned. Arbeidsmarkedet er stødig og sterkt. Den nasjonale arbeidsledighetsraten ligger på 4,6 prosent. Økonomien i næringslivet virker sterk. Og eksporten øker, sa Bush torsdag.

– Men det er ingen tvil om at det er urolige tider for boligmarkedet og kreditt som er knyttet til eiendomsmarkedet, la han til.