Kabul: Det er The Guardian som skriver dette, også USA skal ha opprettet kontakt med geriljaen.

Amerikanerne har angivelig benyttet seg av en mellommann fra et vestlig land i samtalene med Haqqani-nettverket, som beskyldes for å ha stått bak en rekke terroraksjoner og attentater.

Den afghanske regjeringen skal imidlertid ha hatt direkte kontakt med nettverket i sommer. En av The Guardians kilder hevder at Afghanistans president Hamid Karzai har møtt opprørslederen Sirajuddin Haqqani, men denne påstanden er ikke bekreftet av andre som kjenner prosessen.

Flere av kildene understreker dessuten at samtalene foreløpig befinner seg på et svært tidlig stadium.

Angrepet på Serena

Haqqani-nettverket anklages blant annet for å ha stått bak angrepet i 2008 mot Serena hotell i Kabul, hvor den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.

Opprørsgruppen har tette bånd til al Qaida og regnes som uvanlig brutal selv i afghansk sammenheng. Både afghanske og amerikanske myndigheter skal likevel ha konkludert med at nettverket ikke kan utelukkes fra en eventuell fredsprosess.

Geriljagruppen regnes av enkelte som mektigere enn den såkalte Quetta-shuraen, som leder Taliban-bevegelsen. De to gruppene konkurrerer til en viss grad med hverandre, og begge skal være redde for å bli skjøvet ut på sidelinjen og miste makt.

Dette hevdes å være grunnen til at begge islamist-geriljaene nå ser ut til å være interessert i fredssamtaler.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mohammed Riaz

HAQQANI-nettverket ledes trolig av brødrene Haqqani. Dette er et arkivbilde fra 1998 av Jalaluddin Haqqani. Det er trolig broren Sirajuddin som nå har møtt Karzai .

Lovløse områder

Både Quetta-shuraen og lederne for Haqqani-nettverket holder til i de lovløse områdene vest i Pakistan, nær grensen mot Afghanistan.

Den amerikanske avisen The Washington Post skrev tidligere denne uken at den afghanske regjeringen har startet samtaler med shuraen, men ikke med Haqqani-nettverket.

The Guardian har imidlertid fått sine opplysninger bekreftet av både pakistanske og arabiske kilder.

Folk er trette av krigen på begge sider, ikke bare i Vesten

En kilde til The Guardian

— Trøtte av krigen

Haqqaniene ble støttet av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA da Afghanistan var okkupert av Sovjetunionen på 1980-tallet. Dette vennskapet er i dag for lengst avsluttet, og medlemmer av nettverket har gjentatte ganger vært mål for CIAs droneangrep i Pakistan.

— Folk er trette av krigen på begge sider, ikke bare i Vesten, sier en av The Guardians kilder.

Han spår at samtalene mellom Kabul-regjeringen og de islamistiske opprørsgruppene vil bli trappet opp i vinter, når snøen legger seg i de afghanske fjellene og det blir vanskelig å krige.

Dersom det blir reelle forhandlinger mellom partene, vil trolig både USA og den afghanske regjeringen sette som et absolutt krav at Haqqani-nettverket kutter alle bånd til al Qaida.