Polen skal spille en hovedrolle i arbeidet for å gjennomføre reformer og trekke nabolandet Ukraina mot vest, framgår det av en felles uttalelse fra Bush og hans polske kollega Aleksander Kwasniewski.

Skal knyttes til Vesten Budskapet om at Ukraina, med sine 50 millioner innbyggere og store territorium, skal knyttes til Vesten, indikerer klarere enn noen gang at USA tar sikte på å få Russlands store nabo i sør inn i NATO. Budskapet ble framført med styrke etter møtet med president Kwasniewski, og det ble gjentatt i president Bushs mye forhåndsomtalte strategiske tale fredag kveld på Universitetsbiblioteket i Warszawa.

I tillegg fastslo Bush at USA mener NATO nå bør utvides fram til Russlands grenser.

— Russland trenger ikke lenger en buffersone av stater som skiller landet fra Europa, sa han. Utsiktene til ukrainsk NATO-medlemskap vil neppe minske Russlands følelse av å bli omringet av NATO.

NATO-toppmøte i Praha Bush gir dermed prinsipiell støtte til at de Litauen, Latvia og Estland kan bli tatt opp som medlemmer på NATOs toppmøte i Praha neste år. Også Slovakia, Slovenia, Romania og Bulgaria har søkt og ønsker NATO-medlemskap fra 2002, og andre land på Balkan og i Kaukasus har uttrykt samme ønske.

— Det er på tide å legge øst-vest delingen bak oss. Delingen var ikke geografisk, men en voldshandling. Alle nye demokratier har samme sjanse til å bli med i de europeiske institusjoner. NATO er åpent for alle, sa han, og tilføyde om NATOs toppmøte i Praha neste år:

— USA vil bidra til historiske beslutninger. Vi må ikke beregne hvor lite vi kan slippe unna med, men hvor mye vi kan bidra til friheten med.

Bush tok likevel et forbehold om tidspunktet for når enkelte land kan gå inn i NATO. - Når, er et spørsmål til debatt, sa han. NTB

-Ukrainsk uavhengighet

Målsettingen om å få Ukraina med i vestlige institusjoner er spesiell ettersom Ukraina ikke har søkt medlemskap i NATO.

–Polen og USA bekrefter sin støtte til Ukrainas framtidige integrering i vestlige institusjoner som en solid base for ukrainsk suverenitet, uavhengighet, markedsøkonomi og sivile samfunn, heter det i uttalelsen, der de to presidentene også oppfordrer Ukrainas ledelse til å skape enighet om de reformene som er nødvendige i landet.

Oppfordringen kommer på et tidspunkt der Ukrainas president Leonid Kutsjma er mer omstridt enn noen gang og anklages for undertrykkelse av opposisjonen, særlig de uavhengige og kritiske mediene.

Planene om å trekke Ukraina inn i NATO vil klart bli et tema på lørdagens møte mellom Bush og Russlands president Vladimir Putin i Slovenia, selv om Bush sa han også hadde andre ting på hjertet.

President George Bush deltok i en minneseremoni og la ned krans ved Den ukjente soldats grav i Warszawa fredag. (Foto: (AP/ SCANPIX)

LA NED KRANS: President George w. Bush deltok i en minneseremoni og la ned krans ved Den ukjente soldats grav i Warszawa fredag. Foto: SCANPIX