Stemningen er spent i dagene før ettårsdagen for krigen mellom Georgia og Russland 7. august. Russland og Georgia har anklaget hverandre for provokasjoner og planer om å gjenoppta kamphandlingene.

Georgias utenriksdepartement hevder nå at russiske soldater søndag tok seg inn i landsbyen Kvesji ved Sør-Ossetia og satte opp nye grensemarkører.

– Det er veldig foruroligende at mens den første årsdagen for russisk aggresjon mot Georgia nærmer seg, så fyrer Russland og landets marionetter med vilje opp under spenningen, heter det i en uttalelse fra departementet.

Russlands forsvarsdepartement hadde mandag ettermiddag ikke kommentert anklagene. Men talsmann Sjota Utiasjvili for det georgiske innenriksdepartementet sier russiske grensevakter senere fjernet de nye grensemarkørene som angivelig var satt opp flere hundre meter unna grensen til Sør-Ossetia.

EUs observatører i området følger situasjonen nøye. Talsmann Steve Bird sier russiske grensevakter har opplyst at de ikke har noen planer om å flytte grenseposten til området som skal ha blitt merket søndag.

Russlands forsvarsdepartement advarte lørdag Georgia om at Moskva «forbeholder seg retten til å bruke alle tilgjengelige styrker og midler for å beskytte innbyggerne i Sør-Ossetia og russiske soldater».

Den ti dager lange krigen mellom Georgia og Russland ble innledet 7. august i fjor da Georgia gikk til angrep for å vinne tilbake kontrollen over Sør-Ossetia. Russland rykket inn for å forsvare utbryterrepublikken og okkuperte også en stund områder på georgisk side av grensen.