Russland planlegger å bytte ut hele regimet i Georgia, hevder den georgiske presidenten.

– Russerne trenger å kontrollere energiforsyningene fra Sentral-Asia og Det kaspiske hav, sier president Mikhail Saakasjvili i et intervju med den tyske avisa Rhein-Zeitung.


**Les også:

FN bekrefter flyangrep** |

Tolv nordmenn i Georgia |

Norges Røde Kors sender feltsykehus |

Norge aktivt med for å finne en løsning |

Konflikten på vei til Abkhasia |

Kontrollerer hovedstaden

– I tillegg ønsker de å kvitte seg med oss. De vil fjerne hele regimet.

Vil koste for mye

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser at de ønsker å fjerne Saakasjvili, men sier de ikke lenger anser den georgiske presidenten som en samarbeidspartner.

Seniorforsker Jakub M. Godzimirski, ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) til NTB tror ikke Russland vil ta sjansen på å ta hele Georgia, fordi det vil koste dem for mye politisk.

Han mener mye avhenger av om Russland flytter styrkene sine utenfor de sørossetiske grensene. Det kan i så fall bety at de har helt andre planer for Georgia.

– Dersom Russland holder sine bakkestyrker innen Sør-Ossetia, så betyr det sannsynligvis at de kommer til å innlede samtaler, ellers kan vi vente en eskalering. Dette vil vi sannsynligvis se innen 24 timer, sa Godzimirski, til NTB søndag kveld.

Fjerde krisemøte

FNs sikkerhetsråd satt søndag i sitt fjerde krisemøte om situasjonen. Samtidig sender både OSSE og EU sine ledere til regionen for å mekle.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er opprørt over krigshandlingene og krever at partene straks setter seg til forhandlingsbordet.

– Konflikten bryter med kjerneprinsipper i folkeretten og kan få konsekvenser for sikkerheten i hele regionen. Russland påtar seg nå et stort ansvar gjennom sine politiske og militære handlinger, sier utenriksministeren til NTB.

Krever tilbaketrekking

Den georgiske presidenten Saakasjvili har flere ganger bedt om våpenhvile og gikk søndag til det skritt å gi ordre om ensidig våpenhvile i Tskhinvali-området i Sør-Ossetia, ifølge det georgiske utenriksdepartementet. Russiske myndigheter bekreftet at de var blitt orientert om beslutningen, men hevdet kampene fortsatt pågikk i området.

De har flere ganger svart Georgia at det eneste de vil godta er en fullstendig tilbaketrekking av troppene fra Sør-Ossetia.

Georgierne sier på sin side de er ute av provinshovedstaden, men talsmannen for det georgiske sikkerhetsrådet, Aleksandr Lomaja, sier georgiske soldater fremdeles holder stand mot russiske styrker i og rundt Sør-Ossetia.

Bombeangrep

Søndag skal det ha vært flere bombeangrep i Georgia. Georgiske myndigheter sa at russiske fly bombet en militær flyplass i utkanten av den georgiske hovedstaden Tbilisi, og at en bombe skal ha landet 200 meter fra rullebanen på den internasjonale flyplassen. Området skal også søndag morgen ha blitt truffet av russiske bomber.

Også i de to utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia har situasjonen endret seg. Det georgiske utenriksdepartementet sa søndag formiddag at deres styrker har trukket seg ut av Sør-Ossetia, og at russiske styrker kontrollerer hovedstaden i regionen, Tskhinvali.

I Abkhasia ble det søndag erklært unntakstilstand av Abkhasias leder Sergej Bagapsj. Unntakstilstanden omfatter steder i grenseområdet mellom Abkhasia og Georgia. Også her er det meldt om at Russland skal ha bombet en by som ligger i nærheten av Abkhasia.

FORLATER LANDSBYEN: Georgiske kvinner gråter når de må forlate landsbyen sin ved hovedstaden Tskhinvali i Sør-Ossetia. Det er rapportert at russiske styrker nå har kontroll over hovedstaden.
GLEB GARANICH
PRESIDENTEN: Georgias president Mikhail Saakasjvili (t.v.) og forsvarsminister David Kezerasjvili inspiserer georgiske styrker nær hovedstaden Tskhinvali i Sør-Ossetia.
GLEB GARANICH
PÅ FLUKT: Innbyggere i Sør-Ossetias hovedstad Tshinvali evakuerer byen.
DENIS SINYAKOV
PROPAGANDAKRIG: - Man må huske at dette er en propagandakrig der det gjelder å fremstille sin sak som den riktige, sier seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt.
DEMONSTRERTE: Medlemmer av den georgiske OL-troppen holdt en stearinlysvake utenfor OL-landsbyen i Beijing.
REINHARD KRAUSE