Ifølge reportere fra både Reuters og AFP virker det som om russerne har begynt tilbaketrekningen fra den beleirede byen.

– Jeg gir dere ordre om å innlede en marsj langs ruta Gori-Tskhinvali-Vladikavkaz, sa en høytstående russisk offiser til sine styrker før han satte seg inn i sitt pansrede kjøretøy i nærheten av Gori.

Deretter kjørte fire russiske panservogner, flere stridsvogner og lastebiler av gårde i retning den georgiske utbryterregionen Sør-Ossetia mens soldatene vinket, ifølge Reuters-journalisten. Han var en av flere som ble tatt med på en omvisning i området av de russiske styrkene.

Les også:

NATO fryser kontakten med Russland

Russland lovte mandag at landet skulle starte tilbaketrekningen fra Georgia. Men georgiske myndigheter hevdet tirsdag at russerne ikke hadde holdt løftet, men at de derimot hadde gått lenger inn i landet.

Hindret trafikk

Men til tross for meldingene om begynnende russisk tilbaketrekning, hindret russerne tirsdag stadig trafikk inn til Gori. Ifølge AFPs korrespondent sto det stridsvogner ved alle kontrollposter.

– Jeg vet virkelig ikke hvor lenge vi blir her, sa en anonym russisk soldat, som bar en uniform med emblemet «fredsstyrke».

Det ble også observert russiske stridsvogner på veien mellom den georgiske byen Igoeti og Gori. Russiske kontrollposter på veien var dessuten forsterket med betongblokker.

Russland anklaget på sin side Georgia for ikke å trekke tilbake sine styrker i tråd med våpenhvileavtalen og holdt fast på at den russiske tilbaketrekningen hadde startet.

EUs utenrikspolitiske talsmann, Javier Solana, sa han hadde informasjon om at russisk tilbaketrekning var begynt, og at han håpet at man ville se betydelige styrkebevegelser i løpet av dagen.

Terroranklager

Lederen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, Aleksandr Bortnikov gikk for øvrig tirsdag ut med anklager mot Georgia for å planlegge terrorangrep i Russland.

– Vi forbereder derfor spesielle sikkerhetstiltak, opplyste han.

Georgiske myndigheter kontret raskt og benektet at det eksisterer slike planer.

– Dette er absolutt tøv. Russland ser bare etter et påskudd for både å utvide og forlenge okkupasjonen, sa den georgiske talsmannen Sjota Utiasjvili.

Fangeutveksling

Tirsdag ga likevel en fangeutveksling et sjeldent utslag av velvilje i den bitre konflikten. Observatører mente den kunne bidra til å redusere spenningen i området og øke mulighetene for russisk tilbaketrekning.

To russiske helikoptre landet i Igoeti med to georgiske fanger som ble overført på bårer til representanter for de georgiske myndighetene.

Samtidig ble to sårede russiske soldater overført fra georgiske ambulanser til de russiske helikoptrene. En av russerne var en flyger som ble skutt ned over georgisk territorium.

– Utvekslingen gikk raskt og uten problemet, og den ble overvåket av den franske ambassadøren, opplyste Kakha Lomaja i Georgias nasjonale sikkerhetsråd.

Både russiske soldater og georgiske politifolk bemanner stillinger i Igoeti.

Det er ikke kjent hvor mange fanger som blir holdt av de to partene. Ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen ble til sammen 20 eller 21 georgiske krigsfanger satt fri fra russisk fangenskap tirsdag, mens fem russere ble frigitt fra georgisk side.

PÅ VEI UT: Russiske soldater bærer en skadd flyger i trygghet etter at han ble utlevert fra georgiske styrker tirsdag.
ADREES LATIF
UTVEKSLING: Fangeutvekslingen mellom georgiske og russiske styrker tirsdag, ga et ørlite håp om økt fredsvilje. Her bærer russiske soldater en av de russiske soldatene som ble utlevert.
ADREES LATIF