Det var riktig av Israel å bombe et påstått atomvåpenanlegg i Syria, mener demokratenes presidentkandidat Barack Obama.

– Jeg mener at det forelå tilstrekkelige beviser for at de (Syria) var i ferd med å bygge et atomanlegg av nordkoreansk modell, sier Obama til CBS.

– Israelerne lever i et tøft nabolag der mange ser på dem som en fiende og opptrer deretter, sier Obama som onsdag besøker Israel og de palestinske områdene.

Forsiktig

Israel og USA hevder at Syria var i ferd med å bygge et atomvåpenanlegg av nordkoreansk modell i et avsidesliggende ørkenområde nord i Syria, noe Syria bestemt har nektet for.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og andre uavhengige eksperter har ikke funnet beviser for at Syria i all hemmelighet forsøker å utvikle atomvåpen.

Al-Kibar-anlegget ble lagt i grus av israelske jagerfly i september 2007. Et ukjent antall sivile ble drept i angrepet.

Obama var tirsdag forsiktig da han fikk spørsmål om israelernes forhold til Iran, som de også anklager for å produsere atomvåpen.

Israelske ledere har gjentatte ganger truet med å angripe Iran, dersom landet ikke stanser sitt program for anrikning av uran.

— Rett til å forsvare seg

Iranerne nekter å gjøre dette, og sier landets atomprogram utelukkende er av sivil karakter. IAEA har ikke funnet ikke funnet beviser for noe annet, under sine inspeksjoner i Iran.

– Israel har rett til å forsvare seg, men jeg vil ikke spekulere i de vanskelige vurderingene de må gjøre i en hel rekke mulige scenarier, sier Obama.

Hvem bør bli amerikansk president? Si din mening her!

REUTERS