KJERSTI MJØR HANS K. MJELVA

Bildene av gråtende, utsultete og halvnakne elever i gårsdagens tv-sendinger fra Nord-Ossetia var svært dramatiske. BT fikk flere henvendelser fra opprørte foreldre i går som mente at bildene var altfor sterk kost for barn som satt alene foran tv-en etter skoletid i går.

Tett på

Nyhetsredaktør i TV 2, Kjell Øvre-Helland, er enig i at bildene fra gisselaksjonen var sjelden sterke. Likevel var han aldri i tvil om at det var riktig å sende dem.

— Dette er noe av det sterkeste jeg har sett på TV 2. Ikke bare på grunn av bildene, men også fordi reporteren kom så tett på, sier Øvre-Helland til BT.

— Etter min mening var det riktig å sende bildene, og sendingene var heller ikke uredigert. Vaktsjefen så bildene i forkant, og hvis bildene ble for sterke, ble fokus endret til programleder eller bilde av reporteren. Vi hadde også gjester i studio som forklarte og tolket bildene for seerne, sier nyhetsredaktøren.

Reaksjoner vanlig

Tv-kanalen regner med å få reaksjoner.

— Det pleier vi i slike situasjoner. Men det ville vært feil å ikke sende tv-bildene. De har stor nyhetsverdi, og vår oppgave er å formidle nyhetene så godt som mulig med det mediet vi har.

Medieprofessor Jostein Gripsrud mener TV 2 og NRK ikke gjør galt i å sende slike bilder. Han synes det er fornuftig at bildene redigeres før de blir sendt, og at de sterkeste og mest blodige lukes ut.

Gripsrud mener det er vissheten om hendelsene i seg selv og det samtidige dramaet, mer enn sterke bilder, som gjør dette skremmende.

— Uhyggen er knyttet til det som foregår i området. Det er ikke spesielt voldelige bilder, men det foregår noe forferdelig. En kan ikke hindre en journalistisk tv-dekning av det, sier han.

Foreldre må forklare

Gripsrud sier foreldrene spiller en stor rolle for hvordan barn takler inntrykkene.

— Alle vet jo at bildene kan føre til at barna blir redde - de merker forskjell på fiksjonsvold og virkelig vold. Så på et eller annet vis kan slike inntrykk føre til engstelse og mareritt. Men det kommer an på foreldrene - de må vise at Nord-Ossetia eller Tsjetsjenia ikke er Norge.

Mens tv-bildene fra stormingen av skolen i Beslan rullet over tv-skjermene i går, ble den kjente barnepsykologen Magne Raundalen spurt til råds av NRKs Barne- og ungdomsavdeling om hvordan de skulle forholde seg til skremte barn som satt foran tv-en.

— Jeg rådet dem til å snakke til barna før barne-tv. Til å fortelle at Norge er et land som ikke er uvenner med noen, blant annet. Foreldre bør også snakke med barna sine. Det er viktig at de voksne formidler trygghet, sier Raundalen.