Bono og hans irske landsmann Bob Geldof rettet torsdag en ny bønn til G8-gruppen av store industriland om å holde det de har lovet. Løftene ble gitt på et G8-møte i Skottland i fjor, men ifølge de to superstjernene går arbeidet altfor sakte.

— Det går i beste fall for halv maskin, het det i en rapport som Geldof presenterte på en pressekonferanse i Washington torsdag. Rapporten er laget av pressgruppen DATA, der DATA står for «debt, aids, trade, Africa» – «gjeld, aids, handel, Afrika».

De tre første av disse ordene står for hovedproblemer DATAs mening må løses, hvis Afrika skal få en bedre framtid. G8 har tatt lange skritt på gjeldsområdet, men halter stygt på bistandsområdet og går bakover i handelspolitikken, sier DATA-sjef Jamie Drummond.

I et intervju som den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung trykker fredag, sier Bob Geldof at økt bistand riktig nok har gitt 15 millioner afrikanske barn skolegang. Men fortsatt får 40 millioner barn ikke gå på skolen, fordi det mangler penger, påpeker han.

ROSTE G8: Rockeartistene Bono og Bob Geldof var strålende fornøyd med innsatsen til Jacques Chirac og de andre G8-lederne. Nå er Bono mer kritisk.
Reuters/Scanpix