KLAUS JUSTSEN

Tidligere president Bill Clinton gjør det nå klart at han støtter sin etterfølgers beslutning om å gå til krig i Irak først og fremst fordi det ville vært uansvarlig å ignorere risikoen for at Saddam Hussein kunne ha masseødeleggelsesvåpen.

Skulle gitt Blix tid

I flere intervjuer foran utgivelsen av eks-presidentens erindringsbok «My Life» understreker imidlertid Clinton at det var feil å innlede krigen tidlig i 2002. USA skulle ha latt FNs våpeninspektører under Hans Blix gjøre ferdig sitt arbeid.

Clinton gjorde sitt syn klart i et lengre tv-intervju sent i går kveld og bygges videre ut i et intervju med nyhetsmagasinet Time, som kommer på gaten i dag.

I det intervjuet forklarer Clinton også at han ikke tror Bush gikk til krig på grunn av olje eller for å demonstrere makt, men fordi han virkelig mente at store mengder masseødeleggelsesvåpen ikke var ødelagt.

— Jeg har gang på gang forsvart president Bush mot venstrefløyen selv om jeg mener at han handlet for tidlig, fastslår Clinton med henvisning til at det etter terrorangrepene 11. september gjaldt å hindre at al Qaida fikk kjemiske og biologiske våpen.

- Cheney står bak

Eks-presidenten gjør det klart at han regner visepresident Dick Cheney og viseforsvarsminister Paul Wolfowitz som hovedmennene bak krigen i Irak.

— Vi gikk inn i Irak fordi presidenten kjøpte deres analyse om at en seier i Irak ville hjelpe med å forvandle hele Midtøsten mot demokrati, forklarte Clinton som i 1998 ga ordre om begrensete luftangrep mot Irak etter at FNs våpeninspektører var utvist.

Det er langt fra alle deler av militæraksjonen som den tidligere presidenten er klar til å støtte. Når det gjelder mishandlingen av fanger i Abu Ghraib fengselet, er han ikke overrasket over at noe slikt skjedde, men han er overrasket over omfanget.

— Jo mer vi hører om det, jo mer synes det som om at noen temmelig høyt oppe i systemet mente at det var den rette måten å gjøre det på. For det første kan vi ikke gjøre slikt, og for det andre, når vi gjør det, så må de ansvarlige betale prisen, uansett hvem det måtte være.

Rumsfeld må ta ansvar

Denne uttalelsen kan tolkes som støtte til kravet om at forsvarsminister Donald Rumsfeld påtar seg ansvaret for overgrepene og trer tilbake. Bill Clinton har tidligere vært ytterst kritisk overfor Rumsfeld, mens han i overensstemmelse med amerikansk politisk tradisjon, har vært tilbakeholden med kritikk av sin etterfølger.

<b>GA BUSH RÅD:</b> Under det møte i Det hvite hus etter at George W. Bush var innsatt som president ga Clinton råd om hva som var de viktigste utfordringene for USAs sikkerhet: Osama bin Laden, Midtøsten og Pakistan/India-konflikten.<p/> ARKIVFOTO: GARY HERSHORN, REUTERS