– Det ser ut som om gemyttene kommer til å roe seg, sa Knut Kittelsaa i Mellomkirkelig Råd etter ankomst til Gardermoen søndag.

– Det er selvfølgelig uvisst om dette skyldes økt kontroll fra myndighetenes side eller om stormen har blåst over, men det som er sikkert, er at de innenrikspolitiske forholdene i Pakistan spiller en større rolle i denne sammenhengen enn tegningene, sier Kittelsaa.

Delegasjonen, som har bestått av representanter fra Mellomkirkelig Råd og Islamsk Råd, kjørte gjennom Islamabad da demonstrasjonene pågikk søndag og merket et økt politioppbud. Men ifølge Kittelsaa var markeringene mindre enn først antatt.

Politiet svarte med tåregass

Demonstrasjonen brøt løs nær Aabpara-markedet i Islamabad etter at Maulana Fazalur Rehman, generalsekretær i den radikale islamistiske partialliansen Muttahida Majlis-i-Amal (MMA), begynte på en oppildnende tale mot regjeringens demonstrasjonsforbud.

Pakistanske myndigheter har lagt ned forbud mot demonstrasjoner mot profettegningene i Islamabad etter at minst fem personer er blitt drept i voldelige demonstrasjoner ulike steder i Pakistan den siste uka.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters svarte politiet søndag med batonger og tåregass da demonstrantene kastet stein mot politistyrkene som var satt inn for å stoppe dem. Et ukjent antall mennesker skal ha blitt såret i sammenstøtet.

Ledere i MMA har sagt de vil bryte forbudet mot demonstrasjoner, til tross for det den betegner som en portforbud-lignende situasjon i byen. Politiet i Pakistan har pågrepet over 200 aktivister fra MMA i et forsøk på å hindre demonstrasjoner mot Muhammed-karikaturene og tror flere vil bli pågrepet siden de fremdeles leter etter flere MMA-ledere som er gått i dekning

Brente kirker

Siden torsdag har den norske delegasjonen vært i møter med ulike religiøse ledere, universitetsprofessorer og politikere i Pakistan og fortalt om hvordan kristne og muslimer i Norge har stått sammen etter at profettegningene sto på trykk.

– Vi er blitt godt mottatt og samarbeidet vårt har blitt lagt merke til, sier Kittelsaa.

Samtidig er det fortsatt sterke spenninger innad i Pakistan. Søndag ettermiddag angrep ifølge nyhetsbyrået AFP en gruppe muslimer to kirker sør i Pakistan etter påstander om at en kristen gutt hadde skjendet Koranen.

Ingen ble skadd i opptøyene, som fant sted i byen Sukkur, opplyser en talsmann for myndighetene i provinsen Sindh.

– De forsøkte å brenne ned kirkene, men politiet løste opp folkemengden, sier talsmann Salahuddin Haider.

– Situasjonen er anspent, men under kontroll.

Den kristne tenåringsgutten sies å ha kastet sider fra Koranen i en søppelboks. Demonstrantene sperret også av veier og satte fyr på bildekk.

Søndag vendte også den danske ambassadøren hjem fra Pakistan, etter at arbeidsforholdene ble umulige.

GUTTA I RØYKEN: Pakistanske demonstranter kaster stein gjennom tåregassen i protest mot demonstrasjonsforbudet i Islamabad. FOTO: SCANPIX
BRENNER DEKK: Pakistanske demonstranter brenner bildekk under en demonstrasjon i Islamabad mot profettegningene. Politiet svarte med tåregass og varselskudd. FOTO: SCANPIX