Sør-Sudans ledere har ikke gjort sin plikt med å arrestere medlemmer av geriljagruppen Herrens motstandshær (LRA), men de har i stedet forsynt opprørerne med mat og penger, mener Human Rights Watch.

Sør-Sudans visepresident ga i mai LRA-sjefer på flukt 20.000 dollar under et møte langt utenfor allfarvei, på grensen til Kongo. Det overrasket mange observatører, fordi LRA-lederen Joseph Kony og hans medarbeidere er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for forbrytelser mot sivile.

— Sør-Sudans ledere burde arrestere personer som er anklaget for fryktelige krigsforbrytelser, ikke gi dem mat og penger, sier Jemera Rone i en uttalelse. Han er Human Rights Watchs koordinator for Øst-Afrika.

LRA har i 20 år ligget i krig med Ugandas regjering, og gruppen har utløst en humanitær katastrofe ved å kidnappe barn, tvinge kvinner til å jobbe som sexslaver og kutte lemmene av sivile. Opptil to millioner mennesker i Nord-Uganda er drevet på flukt som følge av LRAs herjinger.

I mer enn ti år har geriljaen koordinert sin aktivitet fra baser i det lovløse Sør-Sudan.

Før han ga LRA penger, ble Sudans visepresident Riek Machar enig med Joseph Kony om å få slutt på kampene, og Machar har tilbudt seg å megle i striden mellom Kony og Ugandas regjering, ifølge Human Rights Watch.