London: Britiske ministre ber velgerne stemme taktisk på torsdag for å hindre at de konservative kommer til makten.

Meningsmålingene viser et jevnt løp helt opp til målstreken i den britiske valgkampen, med et lite forsprang til Det konservative partiet.

I realiteten vil valget bli avgjort i omkring 100 valgkretser der bare noen hundre eller noen tusen stemmer skiller partiene og små marginer avgjør hvilken kandidat som får plassen i Underhuset.

Bruk hodet!

— Bit deg i leppen og stem på Labour, er skole- og familieminister Ed Balls oppfordring i magasinet New Statesman. Oppfordringen går til tilhengere av Liberaldemokratene i valgkretser der de konservative, Toryene, og Labour ligger svært jevnt. Liberaldemokratenes kandidater har i disse kretsene ikke reelle sjanser til å bli valgt.

Ministeren for Wales, Peter Hain, kommer med samme appell i et intervju med avisen The Independent.

— Stem med hodet, ikke hjertet, ber han.

Støtter liberale kandidater?

Balls går også et stykke på vei i å be Labour-velgere stemme på Liberaldemokratene i valgkretser der den reelle kampen står mellom de liberale og de konservative, ifølge et intervju med det venstreorienterte magasinet New Statesman.

— Jeg ønsker å holde toryene ute, sier han.

Familieminister Balls kjemper selv en hard kamp for å beholde plassen sin i Underhuset i valgkretsen Morley and Outwood i Yorkshire, nord i England.

Stemmeguide

Den Labour-vennlige avisen The Mirror trykket tirsdag en guide til hvordan folk bør stemme i ulike avgjørende valgkretser for å unngå at de konservative går av med seieren.

«Hvordan redde Storbritannia fra et Tory-mareritt» , er avisens overskrift.

Flere aviser som tidligere har støttet Labour har nå vendt partiet ryggen. Financial Times kunngjorde tirsdag at avisen støtter de konservative. Også The Sun, The Times og magasinet The Economist har gitt sin støtte til Camerons parti.

De konservative har en liten ledelse med 37 prosents oppslutning på en meningsmåling publisert i avisen The Independent, mens Labour får 29 og Liberaldemokratene 26 prosent.

Et slikt resultat vil bety at de konservative får 294 seter i det nye parlamentet, noe som er 32 for lite til å få flertall. Labour får 251 seter og Liberaldemokratene 74, ifølge anslagene til meningsmålingsinstituttet ComRes.

I en måling i avisen The Sun får Det konservative partiet 35 prosents oppslutning, mens Labour og Liberaldemokratene ligger likt på 28 prosent.

- DROPP TORYENE: Skole- og familieminister Ed Balls ber velgerne stemme taktisk.
LUKE MACGREGOR