LUDMILA KNAPSTAD

— Vi har aldri opplevd verre tider enn nå, sier Svetlana.

På kontorveggen henger to bilder, et av barnebarnet Ivan og et av president Vladimir Putin.

Vi er i gruvebyen Sjakhty i Sør-Russland. For femten år siden hadde byen en avis - partiavisen - og tretti gruver i nærheten.

I dag er det nesten ingen gruver og tretti aviser i den nedslitte byen.

14. mars er det presidentvalg i Russland. Vladimir Putin sparket nylig regjeringen, men som Svetlana sier: - Det sto ikke veldig mye om det i avisen.

Støtte til Putin

— Vi fikk bare et leserbrev. Lederen av kosakkorganisasjon Den store Donhæren skrev at de var meget fornøyd med vedtaket. Kosakkene har henvendt seg til Putin tidligere og krevde at regjeringen måtte gå. På grunn av den økonomiske politikken og fordi statsministeren ikke hadde gjort nok for å gjenforene de slaviske landene. Nå regner kosakkene med at Putin har hørt på dem.

Sjakhty ligger i den sørlige delen av Russland og er kjent som Russlands «gruvehovedstad». For femten-tjue år siden drømte mange russere om å få seg jobb der. Lønnsnivået i gruvene var blant de høyeste i landet. Dessuten var det mange gode sosiale tilbud med mange privilegier og aktiviteter som andre arbeidstakere i Russland ikke hadde.

«Lenins Banner»

— Som gruvearbeider tjente mannen min ca. tusen rubler i måneden i 1980-årene. Jeg selv tjente litt mer enn hundre rubler i måneden. I dag tjener en gruvearbeider i gjennomsnitt 3000-4000 rubler i måneden, men de pengene strekker ikke på langt nær så langt som for tjue år siden.

Før Svetlana ble redaktør i gruveavisen, arbeidets hun i mange år i partiavisen «Lenins Banner». Den var den eneste i byen, og hadde et opplag på 52.000 eksemplarer. Perestrojka førte med seg store forandringer, også i gruvebyens mediemarked.

— «Lenins Banner», som nå heter «Synsvidde», har et opplag på 2900 eksemplarer. De tretti avisene her deler mellom seg et opplag på ca. 50.000. Det er stor konkurranse, og hver dag kan for mange av avisene være den siste.

«Aldri verre»

De gravde kull, men arbeidsplassene var gull verdt.

Mot slutten av 1980-årene var det 100.000 arbeidere i et trettitall gruver i Donetsk-regionen,

Nå er det fire gruver igjen i Sjakhty. Men det største og rikeste bedriften i Sør-Russland, Rostovkull, er i ferd med å nedlegges, selv om Verdensbanken i ti år har finansiert et statsprogram for omorganisering av bedriften.

— Vi har ikke opplevd verre tider enn nå, sier Svetlana Gorbaneva.

— Flere og flere forlater byen. Mange reiser til anlegg i Moskva. Andre til tunnelanlegg ved Svartehavskysten. De heldigste har fått jobb på Glorija Dsjins, en av de svært få bedriften som fungerer her. De fleste lever av gruveuføretrygd eller pensjon. Vi er gisler for den kortsynte statens politikk.

Men til tross for at byen befinner seg i akutt krise er arbeidsløse gruvearbeidere ikke bitre mot president Putin som har styrt landet de siste fire årene. De ønsker han skal fortsette som president.

— Folk tror på ham uansett, sier Svetlana. - De mener at med fire nye år vil han løse problemene. Kanskje det kommer til å skje langsomt, men det er garantert. De andre kandidater er ingen konkurrenter for ham.

— Kanskje Oleg Malysjkin, presidentkandidaten som har jobbet i Rostov-distriktet, kan få en god del av velgernes stemmer?

— Malysjkin har vært leder av administrasjon i en av småbyene i distriktet og folk var veldig fornøyd med jobben han gjorde. Med han er ikke en leder av det format som Putin er. Og dessuten; vanlige russere er ikke interessert i storpolitikk. De fleste kjenner ikke Malysjkin i det hele tatt. Lønnsgjelden til gruvearbeiderne er 200 millioner rubler. Den siste lønnen som ble utbetalt er for mars 2003. Det er det folk tenker mest på.

I tiden før valget har det vært det tallrike demonstrasjoner i byen. Gruvearbeiderne krevde igjen å få utbetalt lønn.

— Sendte demonstrantene brev til Putin?

— Nei, ikke direkte til ham. Vi har representanten hans her. Så gruvearbeiderne sendte brev til ham, guvernøren og påtalemyndigheten. Slike aksjoner vanligvis hjelper å få noen del av lønn.

Ikke hard nok

— Vestlige medier skriver ofte at Vladimir Putin styrer Russland med jernhånd. Føles dette i Sjakhty?

— Jeg synes ikke Putins hånd er så hard som den burde være. Særlige gjelder dette enkelte embetsmenn og mennesker som har tjent seg rike på bekostning av fellesskapet. Politikere som Ivan Rybkin, som har slått seg sammen med slike mennesker, taper på det. Russerne har et negativt forhold til sine rike. Det er umoralsk å være for rik i et fattig land, sier Svetlana.

Ingen fjerde statsmakt

Svetlana Gorbaneva innrømmer at avisene ikke spiller noen rolle som «den fjerde statsmakt», selv om hun i utgangspunktet kan skrive hva hun vil:

— Kanskje dette er en forklaring på at det ikke finnes en eneste opposisjonell avis i byen. Det mest «populære» avisen «Til deres tjeneste» med et opplag 19.000 består av fjernsynsprogram, annonser og kjendissladder fra hele verden.

— Valget kommer til å bli rolig og stille her hos oss. Og det er bra. Vi er så trøtte av løgn og tull disse årene. Men vi lærte oss endelig å skille disse tingene fra virkeligheten. Det tok langt tid. Men det gjør vi nå.

REDAKTØR: Svetlana Gorbaneva er sjefredaktør i gruveavisen Plast.