Britiske helseeksperter har funnet store doser radioaktivt stoff i kroppen til den tidligere russiske spionen Aleksandr Litvinenko, som døde torsdag kveld på et sykehus i London.

– Prøver viser at Litvinenko hadde store doser radioaktivt stoff av isotopen polonium 210 i kroppen, sier britiske helsemyndigheter.

Politiet og rettsmedisinerne etterforsker nå hvordan Litvinenko fikk i seg stoffet.

Beskylder presidenten

Eks-spionen etterlot seg et skriv der han går hardt ut mot Russlands president Vladimir Putin.

– Det kan hende du lykkes med å stanse munnen på meg, men den stillheten har sin pris. Du har vist deg å være så barbarisk og hensynsløs som dine skarpeste kritikere hevder, sier Litvinenko i uttalelsen.

Russland avviser at myndighetene har noen som helst befatning med saken.

– Det kan hende du lykkes med å stanse munnen på én mann. Men en storm av protester fra hele verden vil gjalle i ørene dine resten av ditt liv, herr Putin. Måtte Gud tilgi deg for det du har gjort, sier Litvinenko i uttalelsen, som ble lest opp av hans venner fredag.

Samtidig er medisinske eksperter blitt tilkalt for å lete etter radioaktive stoffer etter dødsfallet, som ifølge britenes innenriksminister John Reid «trolig henger sammen med at han hadde et radioaktivt materiale i kroppen».

Londonpolitiet leter på flere ulike steder etter spor av radioaktive stoffer.

Tror ikke på oppklaring

Forsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tror saken går inn i rekken av drapssaker som ikke blir oppklart.

– Jeg tror ikke vi vår noen håndfaste beviser på at det var en eller annen form for innblanding fra russiske myndigheter i denne saken. Jeg har problemer med å tro at Putin ga direkte ordre om å likvidere Litvinenko, sier Godzimirski til NTB.

Han er derimot ikke i tvil om at saken kommer til å forsure forholdet mellom Russland og Storbritannia.

Godzimirski påpeker også at to av de fremste kritikerne av Putins regime, nemlig journalisten Anna Politkovskaja og den tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij, begge er satt ut av spill. Politkovskaja ble skutt og drept i Moskva 7. oktober, mens Khodorkovskij sitter fengslet og er fratatt så å si alle sine økonomiske verdier.

Litvinenko var en annen høyrøstet Kreml-kritiker, og han representerte en annen gruppe kritikere, nemlig eksilrussere i Storbritannia.

– Får ikke has på alle

For svak til å røre seg og med store smerter, innså Litvinenko trolig mot slutten at han ikke kom til å vinne kampen mot kjemikaliene som ødela hans vitale organer.

– Drittsekkene fikk has på meg. Men de får ikke has på alle, visket Litvinenko til vennen Aleksandr Nekrasov like før han døde i sykesengen i London.

Den 43 år gamle tidligere KGB— og FSB-offiseren spøkte før han døde med sin egen tilstand ved å antyde at forgiftningen var selve beviset på at hans kampanje mot Kreml hadde vært rettet mot de riktige personene.

– Det er dette som må til for å bevise at man har fortalt sannheten, sa Litvinenko i et eksklusivt intervju med avisen The Times.

– Sadistisk drap

For vennen Nekrasov var det et sjokk å se hvordan den en gang så sterke og vitale mannen visnet hen og til slutt sovnet inn.

– Sasja var en pen, fysisk sterk og modig mann. Men personen som ønsket meg velkommen, så ut som en fange fra en av nazistenes konsentrasjonsleirer, sier Nekrasov om sitt møte med den forgiftede kameraten.

– Jeg har vært gjennom en god del ting i Russland og Tsjetsjenia, men dette er en av de verste forbrytelsene jeg har vært vitne til i hele mitt liv. Det var et sadistisk, langsomt drap, sier Nekrasov.

Litvinenko mente han ble forgiftet i forbindelse med to møter med kontakter i London 1. november.