I flere dager hadde landsbyfolket i Aynak i Helmand-provinsen klaget over at politiet stjal fra dem og truet folk med juling.

Da amerikanske og afghanske soldater kom til politistasjonen for å undersøke påstandene, skjøt marihuanarøykende politi mot dem.

– Jeg stoler ikke på noen av dem, sier den amerikanske kapteinen Drew Schoenmaker, som ble skutt på av politiet, til AP.

Avdekker politimisbruk

Historien fra Aynak er ikke unik. Den store offensiven USA og Storbritannia startet i slutten av juni, «Operasjon Sverdhogg», avdekker vitnesbyrd om et korrupt, utnyttende og ikke-fungerende afghansk politikorps.

Når amerikanske og britiske soldater rykker fram i tidligere Taliban-dominerte områder i Helmand, kommer den ene historien verre enn den andre.

– Politiet stoppet folk på motorsykler, banket dem og tok pengene deres, sier Mohammad Gul, en eldre mann i byen Pankela. Han forteller at politiet bortførte små gutter og misbrukte dem.

– Du finner voldtatte gutter på alle politistasjoner her. De blir holdt på stasjonen til politiet er ferdig med dem, så lar de dem gå, sier han til Reuters.

Innenriksdepartementet i Kabul vil kontakte politiet i Pankela før de kommenterer påstandene.

Vanskelig å finne de beste

^Både afghanske myndigheter og de utenlandske styrkene er klar over problemene i det afghanske politiet. Det siste året har myndighetene i Kabul forsøkt å overhale politietaten, og flere politifolk har fått sparken.

4.000 av de 21.000 ekstra soldatene USAs president Barack Obama sender til Afghanistan i år, skal jobbe med å trene opp afghanske politibetjenter og soldater. Også 21 norske politimenn bidrar med opplæring av afghanske kolleger.

– En av de største utfordringene er å finne nye politifolk. Det er ikke vanskelig å rekruttere, men det blir gjort et veldig dårlig arbeid med å velge ut de beste. Og derfor kan man stille spørsmål ved kvaliteten på politiet, sier Steinar Aune, prosjektkoordinator for den norske politiinnsatsen i Afghanistan

– I Afghanistan har noen politifolk tre års utdannelse, andre har bare tre uker, sier Aune til NTB.

Ifølge nyhetsbyrået AP har bare halvparten av Afghanistans 83.000 politibetjenter fått opplæring og utdanning.

– Bedre med Taliban

En rapport fra International Crisis Group i 2007 slo fast at politiet i Afghanistan skaper mer frykt enn trygghet for befolkningen. Overgrep, utpressing og narkotikamisbruk gjør at flere afghanere i Helmand foretrekker Taliban fremfor politiet.

– Folk her stoler på Taliban. Dersom det gamle politiet kommer tilbake og oppfører seg på samme måten, vil vi støtte Taliban for å få dem vekk, sier Mohammad Gul i Pankela.