• Jeg tok bare bilder da politiet pågrep meg. Jeg gjorde ikke noe galt, sier Nationen-journalist Sophie Irgens, som ble arrestert i Göteborg torsdag kveld.

Irgens (24) forteller til NTB at hun sto og tok bilder oppe på en mur utenfor Hvitfeldtska gymnaset da opprørspolitiet støtte sammen med demonstranter. Hun kom kjørende til skolen i Blitz-bussen, men tror ikke det er årsaken til at hun ble anholdt.

Provoserende — Da politiet arrestert meg ved 18-tiden, sto jeg sammen med helt andre folk. Det var tydelig at jeg var journalist. Jeg tror politiet tok meg med fordi de ikke ville at bildene mine skulle komme ut, fordi de kunne virke provoserende, sier Irgens.

— Politiet oppførte seg svært brutalt. Ikke mot meg, jeg ble bare dyttet rundt, men jeg så at flere andre ble slått, framholder hun.

Irgens ble kjørt til arresten i sentrum av Göteborg og ble satt inn på en celle med fire andre aktivister.

Lite mat - Jeg prøvde å si fra at jeg var journalist, og at dette var en misforståelse, men politiet ba meg holde munn og vente. Vi hadde to ulltepper og en madrass på deling. Alt vi fikk å spise var en banan, et eple og sjokolade, også det på deling. Først klokken 07 fredag morgen ble jeg sluppet ut, sier Irgens.

Først flere timer etterpå fikk hun igjen fotoutstyret og pc-en.

Alle mistenkt Politiet i Göteborg opplyser at de som ble anholdt i eller ved Hvitfeldtska gymnaset torsdag, alle var mistenkt for lovbrudd.

— Da spiller det ingen rolle om de er journalister, sier Lotta Jofjord ved informasjonsavdelingen til politiet i Vestra Götaland.

Hun understreker overfor NTB at hun ikke kjenner til hvorfor Sophie Irgens ble anholdt og holdt i arrest over natten.

— Jeg kan bare opplyse at de pågrepne enten er mistenkt for å ha brukt vold mot politiet, eller å ha unnlatt å etterkomme anmodningen om å fjerne seg fra skolen, sier Jofjord.

Mange skandinaver I forbindelse med opptøyene i sentrum av Göteborg torsdag kveld og natt til fredag arresterte politiet rundt 400 personer på skolen. Jofjord mener det store antallet pågrepne kan være årsaken til at Irgens først fikk tilbake fotoutstyret og pc-en sin flere timer etter at hun ble sluppet fri.

— Alle skulle identifiseres og forhøres, og eiendelene deres skulle registreres og undersøkes. Det er klart dette tok tid, framholder hun.

Rundt 90 av de pågrepne sitter fremdeles i arrest. Sakene deres er nå oversendt påtalemyndigheten, som skal ta stilling til om det skal reises tiltale mot dem. Jofjord har ikke oversikt over de pågrepnes nasjonalitet:

— Jeg har bare en navneliste. Det jeg kan si er at det er mange skandinaviske navn på den.

Det er mange 15-18-åringer blant dem som ennå sitter i forvaring.

— Vi får stadig oppringninger fra redde foreldre. Det er ikke så mye vi kan gjøre for dem, bortsett fra å fortelle dem om barna deres er her eller ikke, sier Lotta Jofjord.NTB