I den voldsherjede regionen Nord-Kivu nordøst i landet er det allerede full krig, ifølge Leger Uten Grenser.

Kongos FN-utsending hevder at nabolandet Rwanda når som helst kan komme til å angripe byen Goma, provinshovedstad i Nord-Kivu øst i landet.

– Våre myndigheter har observert store konsentrasjoner av rwandiske soldater ved grensebyen Gisenyi. Dette betyr at et angrep er nært forestående, sier FN-utsending Atoki Ileka.

Nye kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker brøt ut 28. august og har pågått siden.

– Vi har bedt FNs sikkerhetsråd om å legge nødvendig press på Rwanda for å hindre rwandisk aggresjon mot Kongo, forteller Ileka.

Anonyme militærkilder i Kongo opplyser at det allerede har brutt ut kamper forskjellige steder i Nord-Kivu.

Avfeier anklagene Rwandas FN-utsending avviser beskyldningene fra Kongo.

– Det er ikke første gang Kongos myndigheter kommer slike anklager, kommenterer Joseph Nsengimana.

Krigen i Kongo var offisielt over i 2003, men kampene har fortsatt i provinsene Nord-Kivu og Sør-Kivu helt øst i det sentralafrikanske landet.

En fredsbevarende FN-styrke på 17.000 soldater, den største i verden, er utplassert i Kongo, men heller ikke denne har klart å stabilisere situasjonen i øst.

Den tidligere kongolesiske generalen Laurent Nkunda har siden 2004 drevet et opprør i Nord-Kivu. Nkunda hevder han forsvarer Kongos tutsiminoritet mot angrep fra hutuopprørere i nabolandet Rwanda.

– Lever i frykt Kongo beskylder den tutsidominerte regjeringen i Rwanda for å støtte Nkunda. I forrige uke ba Nkunda alle kongolesere om å ta opp kampen mot regjeringen i Kinshasa.

Onsdag advarte Leger Uten Grenser mot at situasjonen for sivilbefolkningen i området er i ferd med å bli uutholdelig.

– Siden krigsutbruddet i august er hundretusener tvunget til å flykte, og store befolkningsgrupper lever nå i konstant frykt. Flere sliter også med å dekke helt elementære behov, forteller programansvarlig Dag Horntvedt i Leger Uten Grenser i Norge.