I dokumentene er det funnet informasjon som viser at al-Qaida iallfall inntil februar i fjor arbeidet med planer for et angrep mot tog på et uspesifisert sted i USA på tiårsdagen for terrorangrepet til høsten.

Opplysningene er å finne i en melding som departementet for indre sikkerhet har sendt til andre politiet og andre organer for offentlig sikkerhet.

Informasjonen er hentet ut av materialet som ble beslaglagt under raidet mot huset til bin Laden i Abbottabad natt til mandag. Soldatene tok med seg stor mengder PC-er, harddisker og minnepinner.

Departementet for indre sikkerhet understreker at det ikke er snakk om en aktiv angrepsplan, men at det dreide seg om vage tanker om å manipulere skinnene på en slik måte at et tog sporet av enten ved et stup eller på en bru.

Fem år i huset

CIA hadde skaffet seg et eget trygt hus i Abbottabad for å overvåke bygningskomplekset der de mistenkte at al-Qaida-lederen Osama bin Laden bodde.

CIA-huset var i flere måneder en base for innsamling av informasjon som brukte pakistanske informanter og andre kilder for å prøve å fastsette et mønster for dagliglivet til dem som bodde i huset, skriver Washington Post.

CIA-agentene fotograferte alle som gikk inn og ut av bin Laden-huset skjult bak speilglass i sitt eget hus i nærheten, med telelinser og infrarødt fotoutstyr.Med avansert lytteutstyr forsøkte de også å få med seg hva som ble sagt inne i huset, og avlytte mobiltelefoner.

Det ble også tatt i bruk satellittbilder og benyttet radar for å finne ut om det var tunneler under huset.

Overvåkingen var så omfattende at CIA ba Kongressen om å få overføre titalls millioner dollar fra andre budsjetter i CIA for å finansiere den etter at bin Ladens sannsynlige skjulested i byen ble oppdaget i august i fjor.

CIA-huset ble ikke benyttet under operasjonen natt til mandag da bin Laden ble drept, og er siden stengt.

Informasjon som CIA-analytikere har funnet i PC-ene, harddiskene og minnepinnene som ble beslaglagt i bin Ladens hus under mandagens operasjon, viser at han bodde i huset og dirigerte al-Qaida operasjoner derfra i flere år.

Ifølge pakistanske militære sier hans kone at de bodde i huset i fem år, og at bin Laden selv aldri forlot rommet i tredje etasje der han ble drept.

CIA kom på sporet av bin Laden etter at de fikk vite dekknavnet til en av kurerene hans fra fanger på Guantanamo-basen i 2006, men det var ikke før i fjor at de klarte å følge kureren til huset i Abbottabad.

Trass i all overvåkingen hadde CIA bare en visshet på rundt 60-80 prosent for at bin Laden faktisk var i huset da det ble gitt grønt lys for operasjonen. Han var aldri blitt observert av CIA i Abbottabad.

Bare én skjøt

Etter flere justeringer av beretningen om raidet heter det nå at soldatene bare ble møtt av én person i gjestehuset som skjøt mot dem, nemlig kureren, som straks ble skutt ned.

De møtte ingen motstand i hovedhuset, men skjøt og drepte den andre kureren i huset og en av sønnene til bin Laden.Bin Laden var selv ubevæpnet da de fant ham i tredje etasje i hovedhuset, men det skal ha vært et AK-47 automatgevær (kalasjnikov) og en pistol innen rekkevidde.

Soldatene skjøt først mot ham da han stakk hodet ut av en dør eller en balkong, og så drepte de ham da de fant ham på rommet sitt.

Anstrengt

At bin Laden bodde midt i en pakistansk garnisonsby så nær hovedstaden, er svært forsmedelig for pakistanske myndigheter og militære og har ført til et anstrengt forhold til USA.

Torsdag truet Pakistan med å bryte antiterrorsamarbeidet med USA om USA det blir flere slike operasjoner inn på pakistansk territorium.

I USA er det på den annen side flere politikere som anklager Pakistan for dobbeltspill og truer med å stanse milliardbistanden til Pakistan.

Den republikanske presidenten i Representantenes hus, John Boehner, ber imidlertid de sinteste holde hodet kaldt. Han sier det er vitalt at USA og Pakistan fortsetter samarbeidet, og er dermed på linje med president Barack Obama.

— Dette er ikke øyeblikket da vi skal bakke ut av Pakistan. Nå trenger vi å engasjere dem mer, ikke mindre, sa han torsdag. (©NTB)