En 16-åring ble mandag begjært varetektsfengslet mistenkt for planlegging av drap eller grove trusler. Hans 17-årige kamerat er tatt hånd om av barnevernet, og politiet ser derfor foreløpig ingen grunn til å pågripe ham.

Begge er elever ved Enskede Gårds gymnasium sør i Stockholm, men den eldste av dem har vært utvist fra skolen siden i høst.

Pekte ut våpen

De to skal ha bestilt tegninger av skolebygningen, samt pekt ut våpen i et tidsskrift som de sa de ville bruke til å drepe skolekamerater. Guttene har også uttalt at det var synd at bare åtte personer ble drept da en18-åring begynte å skyte mot elever og ansatte ved Jokela videregående skole i Finland forrige uke.

Rektor Rolf Ödén, som skal ha vært blant personene guttene planla å drepe, sier at han ennå ikke hadde hatt tid til å reagere på dødstruslene.

– Jeg har ikke hatt tid til å tenke etter. Først hadde vi ingen grunn til å tro det var alvor, men i forbindelse med skolemassakren i Finland forrige uke kom det plutselig urovekkende signaler, forteller han til nyhetsbyrået TT.

Guttene endret tone og de virket mer innesluttet, ifølge rektor.

– De pratet om hvor flott det som skjedde i Finland var, og at det var synd at han bare drepte åtte.

Sosiallærer slo alarm

Torsdag grep skolen inn og ba sosiallæreren om å kalle den ene gutten inn til en samtale. Det som da kom fram, fikk henne til å bryte taushetsplikten og fortelle om et trusselbilde som hun tok svært alvorlig.

Skoleledelsen tok deretter kontakt med politiet som pågrep guttene fredag.

Den eldste av guttene har vært utestengt fra skolen siden i høst etter at han skal ha truet ei jente i klassen sin med kniv. Dette kan ha utløst drapsplanene, mener Ödén.

I helgen lette politiet etter bevis på guttenes datamaskiner

– Nå er elevene rolige, krisegruppen har bare måttet snakke med to. Men dette er noe meget merkelig. Dette er en bra skole. Det finnes ikke noe vold her, sier Rolf Ödén.